Változások a szakképzésben; a szülői értekezleten minden kiderült!
Fotó: Szarka Lajos

Második alkalommal rendezett városi szülői értekezletet a Nyíregyházi Szakképzési Centrum. A 10 tagintézménnyel rendelkező centrum vezetői első kézből tájékoztatták a szülőket és a diákokat, milyen változások várhatók jövőre a szakképzésben. A legfontosabb különbség az idei évhez képest, hogy szakgimnáziumok helyett technikumok várják a diákokat és a szakközépiskolák helyett pedig szakképző iskolákban folyik majd a tanítás.

Szülők és továbbtanulás előtt álló diákok töltötték meg kedd este az Iparkamara előadótermét. Mindannyian arra voltak kíváncsiak, milyen változások lesznek a szakképzésben és mire készüljenek az általános iskolákból jövőre ballagó gyerekek.

Szerintem a szülőknek kell ez a felvilágosítás, mert sok szülő nincs tisztában vele, hogy milyen intézménybe írassa a gyermekét.

– mondta el hallgatóság sorai között helyet foglaló Orosz Sándorné. 

Az Iparkamarában második alkalommal rendeztek városi szülői értekezletet. Itt a legfrissebb továbbtanulási információkat osztották meg a résztvevőkkel. Volt olyan diák is, aki már eldöntötte hova megy tovább, de a választott iskoláról szeretett volna további információkat kapni. Tábori Jázmin például az ÉVISZ-t nézte ki magának.

Nagyon sok ismerősöm jó dolgokat mondott az iskoláról és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam azzal kapcsolatban, hogy nagyon jók a diákok, tanárok, a közösség. Ezért is szeretnék ott tanulni.

– tette hozzá Tábori Jázmin. 

A szülői értekezlet fő témáját a szakképzés átalakítása adta. Szeptemberben ugyanis új képzési jegyzék jelent meg, ami 174 szakmát tartalmaz. Ezek közül választhatnak jövőre a fiatalok. Mindezek mellett új iskolatípusok jelennek meg. A szakgimnáziumokat technikumok váltják fel, a korábbi szakközépiskolák helyett pedig szakképző iskolákban folyik majd a tanítás. Az is kiderült, hogy az iskolák közötti átjárhatóság is egyszerűsödik.

Nagyon sok újdonság van, amire úgy gondolom fel kell hívni a szülők figyelmét és nagyon fontos, hogy eddig az a vád érte a szakképzést, hogy nincs átjárhatóság. Most ez az új képzési típus, az új iskolatípusok lehetőséget biztosítanak az átjárhatóságra. Ez azt jelenti, hogy a kilencedik évfolyam végén még dönthet úgy a tanuló, hogy neki nem tetszik az adott képzés, és elmegy gimnáziumba, vagy átmehet szakképzőiskolába.

– szögezte le Gurbánné Papp Mária, a Szakképzési Centrum igazgatója. 

A Szakképzési Centrum igazgatója kiemelte, az eddig kínálatvezérelt képzés helyett most a keresletvezérelt képzések jelennek majd meg. Ez azt jelenti, hogy a piac mondja majd meg, mit tanítsanak az iskolákban. A duális képzés erősödhet, hiszen tanulók a gyakorlatot a leendő munkahelyükön szerzik majd meg, ehhez a tanulószerződés nyújt segítséget. Az is kiderült, hogy a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézménnyel rendelkezik, melyekben több 100 szakmát sajátíthatnak el a diákok. 

Kapcsolódó galéria

Városi Szülői Értekezlet 2019