Világjáró bicós Nyíregyházán: megtanultam bízni magamban az úton!
Fotó: Illés Adorján

Négy év alatt körbetekerte a világot és 39 országban fordult meg Illés Adorján. A fiatalember ma Nyíregyházára érkezett biciklijével, hogy élményeiről meséljen. A megyeszékhelyen Ulrich Attila, alpolgármester fogadta, akivel fát ültettek a Bujtosi Városligetben, majd a világjáró kerekező élménybeszámolót tartott a könyvtárban.

Elmentem Tadzsikisztánig, onnan Kirgizisztánba, Kínába, Pakisztánba, Indiába...

A világ körüli út ázsiai országait sorolta Illés Adorján Nyíregyháza alpolgármesterének és a kerékpárokkal érkező barátainak. A világjáró bicós négy éve döntött úgy, hogy nekivág a nagy kalandnak. Szerbia felé indult, Törökországban jutott el Ázsiába, ahonnan majd Ausztráliába is átruccant. A következő kontinens Amerika volt, ahol északról dél felé kerékpározott. Több ezer kilométert tekert itt, aztán repülőre szállt és Madridig repült. A megtett táv után innen már elmondása szerint „pofonegyszerű" volt hazajutni. Persze útba ejtette Monacót meg Olaszországot is. Illés Adorján négy év alatt 39 országban járt és 45 ezer kilométert hagyott maga mögött. Arra a kérdésre, hogy mi volt a legszebb az utazás alatt, hol érezte legjobban magát nem tudott felelni.

Az egész út, maga az utazás volt, ahova odavezérelt a Jóisten, Sok olyan helyzet volt, amikor életveszélyes helyzetbe kerültem, menekülnöm kellett, mert valami iszonyatos szélviharba keveredtem. Mégis minden egyes másodpercét imádtam az utazásnak. A legnehezebbet is meg amikor, 'hű de király tengerparton kerekezek' részeket is.

– mondta el Illés Adorján. 

Illés Adorján elmesélte, hogy Ausztráliában egyik éjjel olyan vihar csapott le rá, hogy ha nem pakol össze azonnal, és nem húzódik szélvédett helyre, akkor a sátrával és a felszerelésével együtt az óceánban köt ki. Majd hozzátette, mindent túlélt, mindent kibírt a hosszú út alatt és ez önbizalmat adott számára. Teljesítményét a város alpolgármestere is méltatta.

Szinte rossz belegondolni abba, hogy mennyi helyen tekert, milyen éghajlati viszonyokban, milyen kultúrákban, milyen mélységben vagy éppen magasságban, hogyha a hegyláncokat nézi az ember. Azt gondolom, hogy az ilyen világjárók, mint ahogy ő is elmondta, nagyon sok tapasztalatot szereznek és bíznak magukban. Annyira sok helyen járnak és annyi mindent látnak, hogy ez az embert nagyon hosszú időre feltölti és a saját életében ezt biztos, hogy tudja kamatoztatni.

– szögezte le Ulrich Attila, alpolgármester. 

Illés Adorján egyetlen forintot sem költött szállásra négy év alatt. Többnyire sátorban aludt, de az is megesett vele például Pakisztánban, hogy az ott élők összekülönböztek azon, ki is fogadja be éjszakára. Kiemelte, a kedvesség nem veszett ki a világból és mindig meghatódott milyen vendégszeretettel fogadták egyes távoli országokban.