Valódi kedvezmény nyugdíjasoknak, az egyenlőség elvével

Az árak közzétételére azért volt szükség, mert a hozzánk érkező információk szerint nagy volt a tájékozatlanság a nyugdíjas városlakók körében. Sajnálatos módon a tájékoztató megjelenését követően, olyan nemtelen támadás érte az Idősügyi Tanácsot, ami lázítja, uszítja, hergeli az idős embereket, és arra biztatja, hogy inkább a hajdúszoboszlói fürdőt vegyék igénybe, még akkor is, ha vállalni kell az utazással járó kényelmetlenségeket. Néhányan még mindig az évekkel ezelőtti 700 forintos kedvezményes belépőjegyeket emlegetik, amit nem tudnak az Idősügyi Tanácsnak „megbocsátani”.

A MEGYEIEK JÁRHATTAK JÓL

Az Idősügyi Tanács 2012 májusi megalakulását követően, egyik ülésére meghívta a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatóját, hogy tájékoztatót hallgasson meg az időseket érintő fürdőjegyek tekintetében. Vezérigazgató Úr elmondta, hogy az év során 9000 fürdőjegyhez jutottak hozzá a nyugdíjasszervezetek, -klubok, 700 forintos, kedvezményes áron. Mivel ezen kedvezményezetti körbe tartozott a Megyei Nyugdíjas Szövetség is, így rajtuk keresztül a megyében működő valamennyi tagszervezet nyugdíjasai hozzájuthattak a 700 forintos kedvezményes belépőjegyekhez. Nem juthattak hozzá viszont azok a Nyíregyházán élő nyugdíjasok, akik nem voltak valamelyik nyugdíjasklub vagy -egyesület tagjai. Márpedig, a Nyíregyháza városban élő 26 000 nyugdíjasnak mindössze körülbelül 17 százaléka az, aki klub- vagy egyesületi tag. A kedvezményes jegyek árkülönbözetét, természetesen a nyíregyházi önkormányzat finanszírozta.

NE ZÁRJUK KI A NEM KLUBTAGOKAT!

Az Idősügyi Tanács állásfoglalása szerint, nem lehet nyugdíjas és nyugdíjas között különbséget tenni: csak azért, mert az egyik klubtag, annak ad az önkormányzat kedvezményes belépőt, a másiknak nem. Ezt ilyen formában igazságtalannak tartottuk, ezért kéréssel fordultunk a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatójához, hogy vizsgálják meg az új lehetőségeket, és tegyenek javaslatot arra, hogy milyen formában és milyen árakon tudnak kedvezményeket nyújtani, de úgy, hogy ahhoz valamennyi városlakó nyugdíjas hozzájuthasson. Az elmúlt három év során így alakultak ki a most közzétett árak. A hétszáz forintos árhoz sajnos már visszatérni nem tud a zrt.

FOLYAMATOS FEJLESZTÉSEK

Mindemellett ismeretes, hogy 2013-ban gyógyfürdővé nyilvánították az intézményeket, ami öröm ugyan, de azzal járt, hogy hatalmas fejlesztési munkákat, jelentős ráfordításokkal kellett ahhoz elvégezni, hogy mint gyógyfürdő, az elvárásoknak megfeleljen. A fejlesztések még napjainkban is tartanak, tehát maga a zrt. nincs még olyan kondícióban, hogy a közzétettektől nagyobb kedvezményt tudjon nyújtani a nyugdíjas emberek számára. A színvonalas szolgáltatásokkal viszont kiemelkedően kellemes környezetet biztosítanak ezek a fürdők.

NEM ELŐNYÖSEBB HAJDÚSZOBOSZLÓ

Meg kell jegyeznünk, hogy Hajdúszoboszló 1932 óta ismert gyógyfürdő, tehát bevételei szempontjából évtizedeken keresztül élvezte ennek hatalmas előnyét. Éppen ezért jobban megengedhetné, megengedheti bizonyos területeken magának, hogy saját nyugdíjasai részére nagyobb kedvezményt biztosítson, mint Nyíregyháza, de nem látjuk az összehasonlítások alapján az óriási előnyöket. Csak néhány példát említenénk: Hajdúszoboszlón a strandfürdő nyugdíjasoknak: 2000, 16 óra után 1700 forint. Az Aquaparkba Hajdúszoboszlón nincs nyugdíjas kedvezmény, de beléphetnek felnőttként 5600 forintért. De válthat a nagyszülő délutáni időszakban 2 órás időtartamra szóló (nagy csúszdás) jegyet 4300 forintos áron. Debrecenben az egész napos élményfürdő nyugdíjasoknak 2450, ugyanitt kétórás belépőjegy ára 1750 forint. Ez sem olcsóbb, de a debreceni nyugdíjasok nem akarnak Hajdúszoboszlón fürdőzni, hanem boldogan látogatják unokáikkal együtt a nagyerdei fürdőket. (A teljesség kedvéért: Nyíregyházán az Élmény- és Parkfürdő egész napra 1900, nyár kivételével hétfőnként 1200, a Tófürdő hétköznap csak 700 – hétvégén 1100 –, míg a Júlia 1200, de a hét első napján – nyáron is! – csupán 900 forint.)

Tisztelettel: Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára

TANÁCSÜLÉS, FONTOS TÉMÁKKAL

Lezárta tavaszi ülésszakát Nyíregyháza Idősügyi Tanácsa. A nyári szünet előtti tanácskozáson szó esett az egészségügyi szűrővizsgálatok és előadások hasznosságáról, a diákok közösségi szolgálatában rejlő segítség lehetőségeiről, valamint azokról a kedvezményekről, amelyeket a nyugdíjasok a nyíregyházi fürdőkben vehetnek igénybe. Részletek a nyiregyhaza.hu oldal „Időskorúaknak” rovatában, ahol újra elolvashatják a fürdőjegyek árait tartalmazó, részletes cikket is.