Vállalkozói fórum - A fenntarthatóság és az energetikai fejlesztések fontossága a középpontban
Fotó: Trifonov Éva

Környezetvédelmi és gazdasági szempontokból is fontos a fenntarthatóságra törekedni. Ez volt az egyik üzenete a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület által szervezett szakmai közösségfejlesztésnek, melyet szerdán tartottak a Váci Mihály Kulturális Központban. Nem csak a vállalkozások számára kiemelt feladat az energiahatékonyság, hanem az önkormányzat is ezt az elvet követve korszerűsíti folyamatosan intézményeit, valamint fejleszti parkjait.

A fenntarthatóság és az energetikai fejlesztések fontossága volt a témája a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület által szervezett fórumon. A több mint 50 tagot számláló szervezet egy évtizede alakult azzal a céllal, hogy a vállalkozóknak legyen lehetősége a partnerségre, eszmecserékre, valamint, hogy bekapcsolódjanak a város életébe. A szerdai eseményen az előadók olyan nagy múlttal és tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak, akik hiteles tájékoztatást tudtak adni a résztvevőknek arról, miért fontos az energiaracionalizálás.

„Nagyon aktuális ez a mai előadás, hiszen január elsején életbe lépett egy törvény, ami magába foglalta, hogy mik azok a kritériumok, amelyek alapján a vállalkozásoknak működniük kell, hogyan kell a pénzügyi dolgaikat intézni, hogyan kell gazdálkodni az energiával, hogyan kell gazdálkodni a munkaerővel. Tehát azt gondolom, hogy - bár a nagyvállalatok ezt a törvényt már alkalmazzák, - a kis és középvállalkozásoknak itt az ideje, hogy ebből tanuljanak, felkészítsék a vállalkozásokat erre a tevékenységre.” – nyilatkozta Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke.

A vállalkozások mellett az önkormányzatoknak is fontos feladata a fenntarthatóságra való törekvés, mely Nyíregyházán több fronton is megvalósult az elmúlt években. Az önkormányzat fenntartásában 35 óvoda működik, ebből mindet fejlesztették energetikailag. Ez megvalósult mind a 9 önkormányzati bölcsődében is, emellett 2 új bölcsőde is megnyitotta kapuit.

„Ezenkívül iskolák, általános iskolák, középiskolák, kollégiumok újultak meg energetikai szempontból, nyilván van még mit tenni. Jelenleg is vannak bent bírálat alatt lévő pályázataink, ami elsősorban már megújuló energiákra összpontosít, negyvenhat épületre pályáztunk napelemes rendszert, amely jelenleg bírálat alatt van. Ha ezek a pályázatok nyertesek lesznek, megvalósulnak, akkor szintén még jelentősebb lépést tudunk tenni az épületek energetikai korszerűsítésében.”- mondta el Hagymási Gyula kabinetvezető.

Az energetikai beruházások nem csak környezetvédelmi szempontok miatt fontosak, komoly gazdasági előnyt is jelenthetnek.

„Mint tavaly látható volt, az energiapiac az elég érzékeny és elég ingadozó, illetve az energiaárak folyamatosan növekednek, ezért érdemes magunkat felkészíteni arra, hogy ne legyünk energia függők, ne legyen energiafüggőségünk, illetve szinte önfenntartó módon tudjunk gazdálkodni az energiával.” – emelte ki Varga Ádám az, INKO Épületgépészeti Kft. ügyvezetője.

Városunkban a fenntarthatóság nem csak az intézmények energetikai korszerűsítésén érhető tetten. Ide tartozik a 40 km hosszúságú kerékpárút kialakítása, valamint a közösségi terek és parkok megújulása.

Kapcsolódó galéria

Vállalkozói fórum 2024.