Óvodás lesz a gyermeke? Minden, amit az óvodai felvételről tudni érdemes!

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20.§ (1) bekezdése szerint tájékoztatja az érintett szülőket/törvényes képviselőket, hogy a 2024/2025-ös nevelési évre történő óvodai jelentkezés időpontja:

2024. április 29-30. (Hétfő-Kedd) 7.30-17.30 óra  és  2024. május 2. (Csütörtök) 7.30-17.30 óra

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban Nkt.) 8.§ (2) bekezdése alapján a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

Az óvodába a 2024/2025-ös nevelési évre a 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. közötti időszakban született gyermekek beíratása kötelező.

Az óvodai jelentkezéshez a „JELENTKEZÉSI LAP Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodába a 2024/2025. nevelési évre” című nyomtatványt szükséges kitölteni, amelyet bármelyik önkormányzati fenntartású óvodában be lehet szerezni, vagy letölthető a http://varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalról.

A beiratkozáskor be kell mutatni: a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványok, továbbá a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványok és lakcímet igazoló hatósági igazolványa, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a szakvélemény másolata, munkáltatói igazolás a körzetben dolgozó szülőtől, amennyiben nem a körzetben lakik. Amennyiben a szülő az elektronikus jelentkezési formát választja a gyermek óvodai nevelésének első napján kell bemutatni a fent megnevezett dokumentumokat.

A kitöltött jelentkezési lapot a szükséges mellékletekkel együtt az első helyen megjelölt intézményben kell leadni, illetve amennyiben a szülő/gondviselő az elektronikus jelentkezési formát választja e-mailben megküldeni az intézmények részére. Az elektronikus jelentkezést az első helyen megjelölt intézmény e-mail címére kell elküldeni a mellékletekkel együtt. A nevelési intézmények e-mail címe megtekinthető a http://varoshaza.nyiregyhaza.hu/varoshaza/altalanos-koezzeteteli-lista/7164 oldalon.

Az önkormányzati fenntartású óvodák körzetjegyzéke megtekinthető bármelyik óvodában, illetve a http://varoshaza.nyiregyháza.hu oldalon.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. §. (1) bekezdés a) pontja alapján „Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába, illetve az iskolába nem íratja be szabálysértést követ el”.

A gyermekek felvételéről a jelentkezés utolsó határnapját követő 30 napon belül hoz döntést az érintett intézmény igazgatója, melyről a szülőt írásban értesíti. A felvételi kérelem elutasítása esetén az értesítés kézhezvételét követő 15 napos határidőn belül a gyermek szülője/törvényes képviselője Nyíregyháza Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzőjének címzett, de az érintett óvodának megküldött jogorvoslati kérelmet nyújthatnak be.

Óvodaköteles gyermek esetében az EMMI rendelet 20. § (2) bekezdése alapján a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt. A bejelentési kötelezettségüket a www.oktatas.hu oldal Köznevelés menüpontjának Külföldre távozás bejelentése pontjából, vagy a https://www.oktatas.hu/kozneveles/kulfoldre_tavozas_bejelentese linken elérhető elektronikus űrlap kitöltésével és postai úton történő beküldésével tudják teljesíteni.

A szülő tárgyév április 15. napjáig az Nkt. 8. § (2) bekezdése szerinti felmentést kérhet gyermeke részére a vármegyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivataltól. A Nyíregyházi Járás területéről az óvodakötelezettség teljesítése alóli felmentést a szülő által írt kérelemmel lehet kérelmezni a Nyíregyházi Járási Hivatal Hatósági Osztályához (4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5.) címezett írásban megküldött vagy személyesen átadott levélben.

Nyíregyháza, 2024. március 18.

Forrás: Dr. Szemán Sándor, címzetes főjegyző

 

Az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárás rendje

1./ Az óvodai jelentkezéshez az „JELENTKEZÉSI LAP Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodába a 2024/2025. nevelési évre” című nyomtatványt szükséges kitölteni, amelyet bármelyik önkormányzati fenntartású óvodában be lehet szerezni, vagy letölthető a http://varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalról.

2./ A kitöltött jelentkezési lapot az első helyen megjelölt intézményben kell leadni személyesen 2024. április 29-30. (Hétfő-Kedd) 7.30-17.30 óra, 2024. május 2. (csütörtök) 7.30-17.30 óra között, illetve amennyiben a szülő/gondviselő az elektronikus jelentkezési formát választja e-mailben megküldeni az intézmények részére. Az elektronikus jelentkezést az első helyen megjelölt intézmény e-mail címére kell elküldeni a mellékletekkel együtt. A nevelési intézmények e-mail címe elérhető a http://varoshaza.nyiregyhaza.hu/varoshaza/altalanos-koezzeteteli-lista/7164 oldalon.

3./ A jelentkezési lapon a szülő 3 önkormányzati óvodát/tagóvodát jelölhet meg. A három megjelölt óvoda egyben a jelentkezési szándék sorrendjét is tükrözi. A jelentkezésnél fontos feltüntetni, hogy a választott óvoda körzetes vagy nem körzetes, illetve munkahelyhez közeli intézmény.

4./ Az önkormányzati fenntartású óvodák körzetjegyzéke megtekinthető bármelyik óvodában, illetve a http://varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalon.

5./ A gyermekek felvételéről, átvételéről az óvoda vezetője dönt az általa vezetett intézmény vonatkozásában. Az Nkt. 8.§ (1) bekezdés értelmében az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

6./ Az óvoda igazgatója – legkésőbb 2024. június 1. napjáig – dönt az óvodához eljuttatott felvételi kérelmekről, s döntéséről írásban értesíti a szülőt a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20. § (4) bekezdése alapján. A felvételről szóló értesítést, vagy az elutasításról szóló határozatot az óvoda igazgatója megküldi a szülő részére. A szülő/gondviselő amennyiben elektronikus úton nyújtotta be kérelmét, illetve személyesen történt kérelem benyújtás esetén elektronikus levelezési címet megjelölt úgy elektronikus úton kap értesítést arról, hogy gyermeke melyik óvodába nyert felvételt, vagy felvétele elutasításra került.

7./ Az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni: a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványokat, továbbá a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványokat és lakcímet igazoló hatósági igazolványát, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a szakvélemény másolata, munkáltatói igazolás a körzetben dolgozó szülőtől, amennyiben nem a körzetben lakik. Amennyiben a szülő az elektronikus jelentkezési formát választja a gyermek óvodai nevelésének első napján kell bemutatni a dokumentumokat.

8./ Nem magyar állampolgár kiskorú óvodai beíratásánál az Nkt. 92. § alapján a szülőnek igazolnia kell a fentieken kívül azt is, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarország területén, a jogszerű tartózkodást megalapozó okirat megnevezését és a számát.

9./ Az óvodai jogviszony létesítésével kapcsolatban az óvoda igazgatója által hozott döntés ellen a szülő a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutástól számított tizenöt napon belül eljárást indíthat. Az eljárást megindító kérelmet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzőjének címezve, de a döntést hozó óvoda címére „felülbírálati kérelem” hivatkozással kell 1 példányban írásban benyújtani. Az óvoda igazgatója a kérelmet annak beérkezésétől számított 8 napon belül továbbítja a Címzetes Főjegyző részére. A benyújtott kérelem tárgyában a Címzetes Főjegyző az Nkt. 37. § (3) bekezdése és a 38. § (1) bekezdése alapján hoz döntést. Az Nkt. 38. § (4) bekezdése alapján a szülő a fenntartónak a jogszabálysértésre hivatkozással benyújtott kérelem, továbbá az érdeksérelemre hivatkozással benyújtott kérelem tárgyában hozott döntését a közigazgatási ügyben eljáró bíróság előtt megtámadhatja. A keresetlevelet a bíróságnál kell benyújtani.

10./ A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapán az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el.

Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottság 29/2024.(III.18.) számú határozatának melléklete

Eszterlánc Északi Óvoda – Székhely – Tas utca 1-3.

Alpár Ignác utca,

Bánki Donát utca,

Bencs László utca,

Bogdán Viktor utca,

Bláthy Ottó utca,

Czóbel Minka utca,

Csillagvirág utca,

Déri Miksa utca,

Fábián Zoltán utca,

Fehér Gábor utca,

Geduly Henrik utca,

Gerlóczy Gábor köz,

Gerlóczy Gábor utca,

Jósika Miklós utca,

Kalevala sétány,

Kandó Kálmán utca,

Kéry József utca,

Kenéz Géza utca,

Kiss Lajos utca,

Lázár Károly utca,

Leffler Sámuel utca,

Lengyel utca,

Lukács Ödön utca,

Makay István utca,

Mikecz Kálmán utca,

Napvirág utca,

Sipkay Barna utca,

Szent-Györgyi Albert utca,

Tas utca,

Törpe utca,

Újmajori út,

Vattay Altárbornagy utca,

Vietórisz József utca,

Záporvirág köz,

Záporvirág utca,

Záporvirág zug

 

Posta úti Telephely – Posta utca 2.

Állomás utca

   2-42-ig páros,

Aranykalász sor

   2-176/A-ig páros

Áldás utca

Bálint utca,

Betekints utca,

Borsava utca,

Bozót utca,

Bozót köz,

Boldogasszony köz,

Boldogasszony sétány,

Borvető utca,

Búzakalász sor,

Búzakalász utca,

Csarab utca,

Cseresznyés utca,

Cseresznyés köz,

Csillagfény utca,

Csiszár utca,

Csizmadia utca,

Erszény utca,

Fenyvestanya,

Fülemüle sor,

Fűrdőház tér,

Gábor köz,

Gábor utca,

Hadobás köz,

Hadobás sor,

Hadobás utca,

Hármastanya,

Hont utca,

Igrice köz,

Igrice utca,

Inda köz,

Inda utca,

János utca,

Jánoshegy lakópark,

Jégbontó utca,

Kemecsei út,

Képíró utca,

Keselyűs I. dűlő,

Keselyűs II. dűlő,

Keselyűs sor,

Keselyűs utca,

Keselyűs zug,

Kisasszony park

Kolozs utca,

Kulacs utca,

Küküllő utca,

Latorca utca,

Lenfonó utca,

Ligetalja köz,

Lugas utca,

Mihály utca,

Nagyerdő utca,

Nyírség köz,

Nyírség utca,

Péter utca,

Posta utca,

Rekettye utca,

Ricsa-dűlő,

Rókadűlő,

Solymári utca,

Solymári köz,

Sövény utca,

Szepes utca,

Szilágy utca,

Szomolyai utca,

Ugocsa tér,

Varjú utca,

Vénusz utca,

Venyige utca

Vigadó utca,

Vízöntő utca,

Vöröscsillag tanya

Gyermekmosoly Tagintézmény – Etel köz 11-13.

4-es huszárok útja,

Eperjes utca,

Etel köz

   15-65-ig folyamatos,

Gádor Béla köz,

Gádor Béla utca,

Korányi Frigyes utca

   34-290-ig páros,

Korányi köz,

Kosbor utca,

Május 1 tér

   0-10/A-ig folyamatos,

Ószőlő utca

   79-97/A-ig folyamatos,

Rády József utca,

Ungvár sétány

   2-66-ig páros,

Ungvár sétány

   21-87-ig páratlan.

 

Homokvár Tagintézmény – Homok sor 15.

Dohány utca

   1-29-ig páratlan,

Erdő sor,

Ferenc körút,

   1-47-ig páratlan,

Homoksor,

Kossuth Lajos utca

   63-77-ig páratlan.

Kerekerdő Tagintézmény – Sóstói utca 31.

Botond utca,

Csaló köz,

Etel köz

   1-14-ig folyamatos,

Garibaldi utca

   4-42-ig páros,

Honfoglalás köz,

Honfoglalás utca,

Ifjúság utca,

Kodály Zoltán utca

   1-43-ig páratlan,

Kond utca,

Korányi Frigyes utca,

   1-245-ig páratlan,

Ószőlő utca

   28-78-ig folyamatos

   98-207-ig folyamatos,

Schmidt Mihály utca,

Sóstói út

   17-76-ig folyamatos,

Sziget utca,

Tamási Áron utca.

Csillagszem Tagintézmény – Kollégium utca 50-54.

Aranyalma utca,

Aranyvessző utca

Árnika utca,

Atléta utca,

Ánizs utca,

Berek utca,

Boglárka utca,

Borsikafű utca,

Borsmenta utca,

Buji út,

Ciklámen köz,

Ciklámen utca,

Citromfű utca,

Csabagyöngye utca,

Csernyikbokor,

Csobolyó út,

Csősz utca,

Csutorás utca,

Delicsesz köz,

Dolmány utca,

Egres köz,

Ezerjó utca,

Furmint utca,

Gerbera utca,

Gólyahír köz,

Gólyahír utca,

Gomolya utca,

Gyopár utca,

Gyöngyike utca,

Illés utca,

Izabella köz,

Izabella utca,

Jonathán utca,

Kakukkfű utca,

Katáng utca,

Kikerics utca,

Kocsány utca,

Kollégium utca,

Kollégium köz,

Komló utca,

Kökörcsin utca,

Lestyán utca,

Ligetalja utca,

Májusfa utca,

Mátyásbokor,

Nyírszőlősi út,

Pajta utca,

Pajzsikafű utca,

Pannónia utca,

Patak utca,

Pipitér utca,

Rétköz utca,

Rizling utca,

Sugár utca,

Százszorszép utca,

Szegély köz,

Szegély utca

   2-100-ig páros,

Szőlőskert utca,

Üstökös utca,

Vadalma utca,

Vadrózsa utca,

Vasút utca

Gyöngyszem Tagintézmény – Krúdy Gyula utca 27.

Ferenc körút

   0-254-ig páros,

Garibaldi utca

   1-63-ig páratlan,

Kodály Zoltán utca

   2-54-ig páros,

Korányi Frigyes utca

   2-32/E-ig páros,

Krúdy Gyula köz,

Krúdy Gyula utca,

Május 1. tér

   11-20-ig folyamatos,

Sóstói út 1-15-ig folyamatos

Ungvár sétány

   1-19/B-ig páratlan.

Napsugár Tagintézmény – Stadion utca 32/a

Csatorna utca,

Cserje utca,

Csongor köz,

Csongor lakópart,

Csongor utca,

Csongor zug,

Csongorliget utca,

Daru utca,

Fecske utca,

Felsőbadur utca,

Fürj utca,

Galamb utca,

Gém utca,

 

Hímes utca,

Kard utca,

Kincs köz,

Kincs utca,

Kótaji út,

Koronafürt utca,

Kraszna utca,

Menta utca,

Repülőtér út,

   1-13-ig páratlan,

Rigó utca,

Sirály utca,

Stadion köz,

Stadion utca,

Szalonka utca,

Szamos utca,

Szegély utca

   1-89-ig páratlan,

Szél utca,

Szent Flórián tér,

Vasvári Pál utca

   68-214-ig páros

   73-93-ig páratlan,

Westsik Vilmos utca.