VADGEO alkalmazás –  Hatékonyabb és gyorsabb intézkedés a vadbaleseteket követően
Újabb megyei mintaprojekt!

Egyre több a vadbaleset térségünkben is. Míg 2016-ban 139, addig 2017-ben 194, tavaly pedig 196 vadbalesetet jelentettek be megyénkben – hangzott el a Kormányhivatal, a Rendőr-főkapitányság és az Országos Vadászkamara területi szervezetének közös, sajtónyilvános eseményén.

Román István kormánymegbízott elmondta:

A Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal, mint vadászati hatóság rendelkezik azokkal az információkkal, hogy a megye mely' területén, melyik vadászati egyesület gyakorolja a jogait. Kollégáink ezt vitték fel egy elektronikus térképre és ezt adtuk át a rendőrségnek. Így készült el a VADGEO, amelynek segítségével olyan gyors intézkedéseket tud ezentúl a rendőrség megtenni, amit eddig nem tudott, mert sok időbe került a beazonosítása a vadütközés helyének.

Esetenként több óra is eltelt egy-egy vadbaleset után, míg az illetékes, hivatásos vadász kiérkezett. A rendőrség sokszor nem tudta, hogy a baleset helyszínén melyik az illetékes vadásztársaság, a vadászoknak pedig sokszor nehéz volt a pontos helyszínt beazonosítani.

Farkas József rendőrfőkapitány hangsúlyozta:

Az időtényezőnek nagyon fontos szerepe van! Mostantól a munkatársaim a Tevékenység-irányítási Központban gyakorlatilag perceken belül fel tudják hozni térképi megjelenítéssel, GPS koordinátával a VADGEO felületére, hogy hol kell segítséget nyújtani, így a rendőrség a vadászokkal együtt gyors segítséget tud nyújtani a vétlen állampolgároknak is.

A VADGEO térképes program és összegzi az illetékes vadásztársaságok elérhetőségeit is, így használatával hatékonyabb, gyorsabb lesz az intézkedés a vadbaleseteket követően. Ifj. Plavecz János, az Országos Vadászkamara Sz-Sz-B Megyei Területi Szervezetének elnöke azt mondta:

A hivatásos vadászainknak nagy segítség, hogy ezzel a rendszerrel szinte a baleset pillanata után néhány perccel értesülnek a vadbalesetről és nem 8-10 csatornán keresztül jutnak el az illetékes, hivatásos vadászokhoz a rendőrök, az állampolgárok.

A Kormányhivatal, a Rendőr-főkapitányság és az Országos Vadászkamara területi szervezetének képviselői a Megyeházán írták alá az együttműködési megállapodást.