Vádemelés a zöldség-gyümölcs nagykereskedő ellen
Fotó: Illusztráció

Több száz millió forint értékben hozta be Olaszországból a friss gyümölcsöt és zöldséget cégei segítségével az a férfi, aki az árut Magyarországon eladta, azonban adót nem akart fizetni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint a vádlott 2015-2017. között összesen hét Kft-t is létrehozott azért, hogy ezek nevében importáljon Olaszországból nagy mennyiségben zöldséget és gyümölcsöt. Az árut Nyíregyházára szállíttatta a vádlott, ahol azt a nagybani piacon és az egyéb telephelyén főként készpénzért értékesítette. A befolyt vételár után általános forgalmi adót kellett volna fizetnie a vádlottnak Magyarországon, azonban úgy döntött, hogy nem fizet adót. Ennek érdekében egyes cégei nevében egyáltalán nem tett adóbevallást, más cégei esetében pedig fiktív számlákat állított be a könyvelésbe, ezzel azt a látszatott keltette, hogy nem keletkezett adófizetési kötelezettsége. A vádlott a bűncselekmény elkövetéséhez használt cégeit néhány hónap elteltével minden esetben papíron értékesítette ukrán állampolgároknak, így próbálta megnehezíteni a cégek felkutatását, könyvelési anyaguk beszerzését. 

A magyar költségvetésnek 127 millió forint vagyoni hátrányt okozott a vádlott azáltal, hogy az általános forgalmi adót nem fizette meg. Ennek az összegnek a felére az adóhatóság végrehajtást vezetett. A bűncselekményből származó hasznot a vádlott a cégei működése során felhasználta, illetve annak egy jó részét felélte. 

A vádlott az eljárás végén egyezséget kötött az ügyészséggel, melynek keretében részletes beismerő vallomást tett, és vállalta 10 millió forint megfizetését az adóhatóság részére. A megállapodás alapján az ügyészség két év börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak a vádlottal szemben azzal, hogy annak végrehajtását öt évre függessze fel a bíróság. 

Ezen túlmenően 1 millió forint pénzbüntetés kiszabását is kérte az ügyészség, valamint az államnak okozott vagyoni hátrányból fennmaradó 50 millió forint erejéig vagyonelkobzást indítványozott alkalmazni a vádlottal szemben. 

Amennyiben a bíróság az egyezséget jóváhagyja, akkor el lehet tekinteni a hosszadalmas tárgyalások megtartásától, illetve az államnak okozott vagyoni hátrány is jelentős részében megtérülhet. 

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség