Váci-szavalóverseny: a Költészet Napján rendezett programot a Váci Mihály Kulturális Központ

Váci 100 címmel hirdetett szavalóversenyt a Váci Mihály Kulturális Központ a Költészet Napján. 35 általános és 25 középiskolás diák nevezett a programra, melyet neves szakemberekből álló zsűri értékelt.

Természetesen, József Attila-verssel indult a Költészet Napján, a 100 éve született Váci Mihályról elnevezett szavalóverseny a kulturális központban. Néhány mondatos interjút is adott a Móricz Zsigmond Színház művésze, aki megszámlálhatatlanul sok versműsorral lépett a közönség elé. Elég például a Nem viccelek, csak játszom, vagy az Uram, nem látta Magyarországot? programra utalni.

„35 éve élek a megyében, 35 éve zsűrizek városban és falvakban különböző versenyeken. Nagyon fontosnak érzem azt, hogy az egyre felhígult életünkben az igazi értékek, az igazi magyar költészetnek az értékei mély nyomot hagyjanak a gyerekekben, és pontosan ezek a versenyek erről kell, hogy szóljanak” 

nyilatkozta Pregitzer Fruzsina Jászai-díjas színművész. Lánglelkű ifjak, szorgalmas kisiskolások, versbarátok feszengtek és mormolták a szavakat a megnyitó előtti várakozás perceiben. Itt egy fiatalember, aki szemmel láthatóan színésznek készül.

„Váci Mihály Végül című versével készültem. Arra számítok, hogy jót fogunk szórakozni. Jó előadásokat fogok hallani, és én is át tudom adni érzelmileg és gondolatilag a verset, amit mondok. A Végül arról szól, hogy az ember végül mindig eltűri, hogy legyen valaki az életében, még akkor is, ha nem szereti, és nem érez iránta valamit. Csak annyi kell, hogy társ legyen az életében”

– fogalmazott Herczku Dániel sipkays diák. Az idei versenyre szabadon választott Váci-verssel lehetett nevezni. Köszöntőjében utalt arra a kulturális központ igazgatója, hogy nagyszabású rendezvényt terveznek év végén, a költő születésnapján, karácsonykor. 

„Számunkra azért is fontos Váci Mihály munkássága, mert a nevét viselő intézmény vagyunk. Itt van az épület előtt emléktáblája, de számos egyéb intézmény viseli a nevét. Szobor és kollégium. Kiemelt figyelemmel tekintünk Váci Mihályra, hiszen idén 100 éve, karácsonykor látta meg a napvilágot, tehát a kulturális központ ebben az évben különösen nagy figyelmet fog fordítani Nyíregyháza kiváló szülöttének munkásságára”

– köszöntötte a résztvevőket Mészáros Szilárd, a kulturális központ igazgatója. A körülmények már megmutatták, hogy többről szólt ez a Költészet Napja – legalábbis Nyíregyházán –, mint a magyar versekről és József Attiláról. Nyíregyháza szülötte, a város egyik büszkesége Váci Mihály, a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító születésének 100. esztendejében nagy tervekkel készülnek az őt, és pályáját tisztelő, népszerűsítő helyi emberek, közösségek.

„A megyében 18 Polgármesteri Hivatalnál megbeszéltük már, hogy Váci-szavalóversenyeket tartunk, irodalmi vetélkedőket, és Váci életével kapcsolatosan filmbemutató is lesz. Ezen túl különböző emléklapokat fogunk osztogatni az évforduló alkalmával”

– tájékoztatott Stick Gyula, a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alapító elnöke. Április 11-én a Váci Mihály Kulturális Központban mindenki nyert valamit. Tapasztalatot, élményt, álmot, akár vágyat egy vers után. Aki itt járt – akár hallgatóként, akár verselőként –, más lesz ezután, mint annak előtte. 

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Gyermek Kategória

  1. helyezett Oláh Martin – Napkori Jósika Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI
  2. helyezett Jakab Zenkő – Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI
  3. helyezett Bánhidi Csenge Mária – Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Különdíj: Horváth Mercédesz – Gyürei Általános Iskola, Gimnázium, AMI

Ifjúsági Kategória

  1. helyezett Vári Panna – Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium
  2. helyezett Gergely Gábor – Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium
  3. helyezett Farkas Hanna – Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola

Különdíj: Herczku Dániel - Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola

Kapcsolódó galéria

Váci 100 - szavalóverseny a VMKK-ban