Üzemirányítás a Tiszán

Projektnyitót tartottak a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tanácstermében. A Széchényi 2020 program részeként 2,5 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg közel másfél millió ember árvíz elleni biztonságának növelése. Emellett olyan fejlesztések lesznek, amelyekkel elkerülhető a vízszint emelkedése vagy a vízhiány.


A Tisza-völgy hazai területének több mint a fele az árvizek által veszélyeztetett, mintegy 3 ezer km hosszúságú az árvédelmi gátakkal védett ártér. A projekt segítségével javítható másfél millió ember árvízi biztonsága. A cél, hogy a vízgyűjtő és a folyó, valamint az árapasztó tározó monitoring kiépítésével fejlesszék az előrejelzési rendszert, így árvíz esetén hamarabb közbe tudnak lépni.

- Ezekhez az árhullámokhoz viszont kell egy nagyon komoly megfigyelőrendszer, aminek a segítségével figyelemmel tudjuk kísérni az árhullámoknak a levonulását - mondta dr. Kovács Sándor, a projekt szakmai irányítója. - Ez egyrészt a megfigyelőrendszer, másrészt pedig a modellrendszerrel tudjuk az árhullámokat számítógép segítségével, szó szerint, lemodellezni, az árhullámok az útját, magasságát, vízhozamát tudjuk végigkísérni. Tehát ez egy komplex rendszer, amit most elkészítünk. Össze lehet hasonlítani az autópályák megfigyelő rendszerével. Itt is van egy megfigyelőrendszer, megfigyeljük a vízállásokat, mérjük a vízhozamokat. Tehát tudjuk a magasságot, tudjuk a mennyiséget, ami levonul a folyókon, és ezekből tudunk következtetni arra, hogy milyen árhullámok alakulnak ki, és ezeket az árhullámokat hogyan tudjuk ezeknek az árhullámoknak a szintjét csökkenteni.

További képekért kattintson a fotóra!

Az eddig megépített, illetve tervezett víztározók a Zagyvára és a Körösökre, valamint a hazai Tisza-völgy teljes területére terjed ki. A projekt megvalósítása már a végéhez közeledik, de a tiszai árapasztó tározók számítástechnikai és kommunikációs rendszereinek összehangolása még folyamatban van.

- Komoly víztározók létesültek, itt a Felső-Tisza-vidékén is ma már elmondhatjuk, hogy három árvízi tározó segíti az árvíz biztonság megteremtését, a cigándi, a bergi és a Szamos-Kraszna közi tározó mondta Bodnár Gáspár, igazgató. - Illetve még egy tározó építését tervezzük a közeli jövőben: a Tisza-Túr közötti árvízi tározó megépítését. Nagyon fontos, hogy olyan információkkal, előrejelzésekkel rendelkezzünk a víztározó nyitását illetően, ami alapján az optimális időpontban tudjuk a vizet kivezetni a hullámtérről, a tározótérbe és a legnagyobb árapasztást elő tudjuk idézni.

Az informatikai fejlesztések mellett a monitoringra, azaz a megfigyelő rendszerre is figyelmet fordítanak. A munkálatok befejeztével lehetőség lesz arra, hogy a kiépített rendszerek segítségével hamarabb beavatkozzanak probléma esetén. A fejlesztések várhatóan 2019 február végéig elkészülnek.

(Fotó: Trifonov Éva)