Ünnepi konferenciát rendeztek a Westsik vetésforgó alapításának 90. évfordulóján

A Westsik vetésforgó alapításának 90. évfordulóján rendezett ünnepi konferenciát a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézete és Tangazdasága nyíregyházi telephelyén. A nemzetközi kongresszuson a hazai tartamkísérletekkel foglalkozó kutatók mellett külföldi szakemberek is részt vettek.

A Westsik vetésforgó Európában egyedülálló kísérlet, melyben különböző növénytermesztési modelleket és gazdálkodási szisztémákat hasonlítanak össze, vizsgálják ennek talajra és környezetre gyakorolt hatását. De nem a történelmet ünneplik a kétnapos konferencián, hiszen a vetésforgó ma is aktuális.

Kilenc évtized után ma is él, és ma is hasznos Európa-szerte az ünnepelt Westsik vetésforgó, melyet a kedvezőtlen adottságú homoktalajokon, vagy gyenge szerves anyag tartalmú talajokon alkalmaznak.

Dr. Makádi Marianna, a DE AKIT Talajbiológiai és Talajhasznosítási Osztály tudományos főmunkatársa kiemelte:

A tartamkísérletek annál jobbak, minél hosszabb az időtartamuk. A legidősebb a rothamstedi, ez tavaly ünnepelte fennállásának 175. évfordulóját. A miénk ehhez képest fiatal, 90 éves. Igazából ezekben nem egy növény termesztése folyik, hanem az agrártermesztés modellezése történik mind a növény szempontjából, mind tápanyag utánpótlás, és minden egyéb szempontból, ami az agrártermeléshez szükséges.

A hazai szakemberek mellett angol, német, cseh, szlovák, ukrán és orosz kutatók érkeztek a tudományos ülésre, melynek házigazdája a közel 600 hektáron, 3 telephelyen működő kutatóintézet. Szántóföldi laboratóriumként működik, és olyan ritka növényekkel is foglalkozik, mint a szöszös bükköny, a pohánka vagy a csillagfürt, melyek zöld trágyaként vagy takarmánynövényként hasznosíthatóak.

Román István kormánymegbízott kiemelte: 

Nemhiába jutott eszébe elődeinknek egy évszázaddal ezelőtt, hogy foglalkozni kellene azzal, hogy hogyan lehet hatékonyan termelni ezeken a területeken is. Ha azt szeretnénk, hogy a mezőgazdaság tovább fejlődjön, és elmondhassuk magunkról, hogy agrármegye vagyunk, ahhoz az szükséges, hogy a rosszabb adottságú területeken is tudjunk jó hatékonysággal termelni, növényeket termeszteni. Ez a konferencia gyakorlatilag arról szól, hogy ezeket az eredményeket összegzi. 

A kutatóintézet mindennapi kapcsolatban áll a termelőkkel. Szaktanácsadást vállal és bemutatókat tart. Fajtaismertetővel és vetőmag értékesítéssel is a gazdálkodók rendelkezésére áll.

Kapcsolódó galéria

LOTEX konferencia 2019