Ünnepélyesen is átadták az Atlétikai Centrumot: „Budapesten kívül nincs ilyen atlétikai komplexum az országban!”
Fotó: Szarka Lajos

Hivatalosan is átadták Magyarország legnagyobb, vidéki atlétikai komplexumát Nyíregyházán. Az egykori NYVSC pálya helyén 12 ezer négyzetméteren épült fel az egyik legmodernebb fedett sportlétesítmény, amihez külső szabadtéri pályákat, lelátót és közel 50 férőhelyes szállót is kialakítottak. Az Atlétikai Centrum a Modern Városok Programból, állami támogatással épült meg közel 8 milliárd forint felhasználásával. Hétvégén már itt rendezik a fedettpályás országos atlétikai bajnokságot.

 

Egy szalagátvágás jelezte, hogy mostantól hivatalosan is átadták a vadonatúj, nyíregyházi Atlétikai Centrumot. A modern, 21. századi elvárásokat is teljesítő komplexum építéséről még 2015-ben döntöttek és a Modern Városok Programból finanszírozták a beruházást. Az átadón dr. Kovács Ferenc arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy hosszú folyamat volt, míg az álomból valóság lett. Elsőként a MÁV-val kellett rendezni a terület tulajdonviszonyát, majd a kormánnyal megállapodni a fejlesztéséről.

– Megkaptuk a lehetőséget, hogy egy modern Atlétikai Centrumot építsünk, a régi, hát, aki járt ide, a sportolók igazán tudják, milyen állapotban lévő NYVSC pályán, és ez a beruházás is a profi előkészítésnek, az átgondolt következetes koncepciónak és a kormányunk támogatásának köszönhetően megvalósult – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Újabb ékkő

A nyíregyházi Atlétikai Centrum egy újabb ékköve a magyar sporttörténelem elmúlt években tapasztalt, legnagyobb szabású fejlesztésének – erről már a sportért felelős államtitkár beszélt Nyíregyházán. Dr. Szabó Tünde elmondta, aktív sportoló korában sokat fordult meg az NYVSC pályán és most büszkeséggel tölti el, hogy szülővárosa egy 12 ezer négyzetméteres, minden igényt kiszolgáló komplexummal gazdagodott.

– Hiszem, hogy Nyíregyháza ennek az újabb fejlesztésnek köszönhetően továbbra is a sportág egyik hazai fellegvára marad és a következő években újabb bajnokokat tudunk köszönteni és csodálhatjuk őket – emelte ki dr. Szabó Tünde.

Nyíregyháza fellegvár

Nyíregyháza korábban az atlétika egyik vidéki fellegvárának számított, most pedig újra az atlétikai utánpótlás-nevelés és a sportturizmus egyik vidéki központja lehet. Dr. Vinnai Győző azt mondta, az új komplexum kultikus helyen jött létre, mert az NYVSC pálya 40–50 éve több komoly sikert elért sportolót adott az országnak.

– A magyar atlétikának valamikor Nyíregyháza a vidéki bázisa volt, ez a ’70-es, ’80-as években volt. Nemzetközi sikereket, olimpiai sikereket értek el az itt teljesítő atléták – elevenítette fel dr. Vinnai Győző.

Az atlétika minden sport alapja

A komplexum fedett részén 600 férőhelyes nézőtér kapott helyet, de természetesen egy 400 méteres futókörrel, távol- és magasugró szekcióval is rendelkezik. A komplexum nyugati oldalán pedig egy 50 férőhelyes sportszállót is kialakítottak. A szabadtéri atlétikai pálya nyugati oldalára egy 570 fős fedett nézőteret építettek, a füvesített dobópálya a térvilágításnak köszönhetően az esti edzések lehetőségét is biztosítja. Az 505 méter belső ívhosszúságú futókört pedig bárki használhatja, sportolók és a városlakók egyaránt. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke szerint a nyíregyházi komplexum a magyar atlétika 125 éves történetének legújabb mérföldköve. Hozzáfűzte, minden sport alapja az atlétika.

– Minden lépés, tett, minden forint, minden csepp izzadság, minden energia, amit az elmúlt közel egy évtizedben az atlétikának szenteltünk, a kiemelt sportágfejlesztés támogatása révén, köszönet ezért természetesen a magyar kormánynak, az egyetemes magyar sportot és az ország egészét szolgálja – jelentette ki Gyulai Miklós.

Az atlétikai szövetség elnöke kiemelte, jövőre Magyarország ad helyet az atlétikai világbajnokságnak, ami komoly lendületet adhat a jövendő sportolóinak. Ezen túl azt is hangsúlyozta, hogy hétvégén már a nyíregyházi Atlétikai Centrumban rendezik meg a fedettpályás országos atlétikai bajnokságot, ami annak a munkának az elismerése, amit a példaértékű beruházással a megyeszékhely az atlétikáért tett.

Kapcsolódó galéria

Atlétikai Centrum átadó 2022