Ukrán delegáció Nyíregyházán

1991-ben kezdte meg működését Budapesten a Robert Schuman Intézet az Európai Néppárt családjának egyetlen, nem brüsszeli intézményeként. A szervezet célja, hogy a kilencvenes években történt politikai, társadalmi változásokhoz biztosítson oktatást. A kelet- és közép-európai országok unióhoz való csatlakozását követően, az intézet célországai Magyarországtól keletre és délre elhelyezkedő államok lettek. A balkáni régióban és a keleti partnerség országaiban tartanak az intézet munkatársai politikai képzéseket. Az ő segítségükkel érkeztek Nyíregyházára Ukrajna valamennyi régiójából önkormányzati képviselők, jogászok, civil szervezetek tagjai és önkéntesek, hogy tanuljanak a helyi önkormányzat munkájából.

 

Tapasztalatszerzés

 

Sergii Bohdanenko, a Politikai Oktatás Intézet programkoordinátora azt mondta, Ukrajna, mivel európai irányt vett, így számára nagyon fontos, hogy tapasztalatcsere valósuljon meg a Robert Schuman Intézet közreműködésével. Hozzátette, lényeges, hogy az ukrán helyi önkormányzatok képviselői a szomszédos országok gyakorlatát is meg tudják ismerni.

További képekért kattintson a fotóra!

A 37 fős delegáció tagjai Miskolc, Budapest, Bécs és Pozsony után Nyíregyházán gyűjthettek tapasztalatokat.
Itt megismerkedhettek a város nevezetességeivel, tájékoztatót kaptak a város kulturális és gazdasági életéről, valamint a település sikeres projektjeiről is. Külön figyelmet kapott a programban egy olyan vízüggyel kapcsolatos előadás, amely Kárpátalját érinti.

 

„Európa saját szemmel”

 

Horváth Violetta, a Robert Schuman Intézet projektmenedzsere elmondta, az Ukrajnából érkezettek célja az, mint ami ennek az egész rendezvénynek a kitűzése, azaz „Európa saját szemmel” valós megismerése. Horváth Violetta hozzátette, a program keretein belül lehetőségük nyílik az ukránoknak tapasztalatokat gyűjteni, saját szemükkel meggyőződni a működő gyakorlatokról. Olyan önkormányzatokhoz látogatnak el, akik hasonló folyamatokon mentek keresztül az elmúlt 20–25 évben. A magyar önkormányzatiságról tanulva saját tapasztalataikat hazaviszik és otthon alkalmazzák azokat.

 

Kapcsolat, amely mindkét félnek előnyös

 

A látogatás során nemcsak az ukrán fél tagjai gazdagodtak tapasztalatokkal, hanem a helyiek is.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, ha ránézünk a térképre, láthatjuk, hogy Nyíregyháza olyan helyen van, amelyből következik, rá vagyunk utalva a környező országokban lévő kapcsolatainkra. Az alpolgármester utalt a turizmusra, hiszen Nyíregyháza szívesen fogadja az ukrán, a szlovák, a lengyel és a román turistákat. Jászai Menyhért hozzátette, ez a földrajzi elhelyezkedés is arra predesztinálja Nyíregyházát, hogy erős gazdasági, kulturális és egyéb kapcsolatokat építsen ki a határon túli partnerintézményekkel.

Az ukrán delegáció tagjai egy napot töltöttek el Nyíregyházán. A programot azonban nem zárták le, hiszen hazaérkezésüket követően az itt szerzett információkat beépítik otthoni gyakorlatukba.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)