Újra májusfát állítanak a Múzeumfaluban

 A májusfaállítás egykor az egész megyében elterjedt szokás volt. A legény zöld fát állított a lányos ház ajtajába vagy kapujába. Ez leginkább fûzfa vagy nyárfa volt, amit a barátok segítségével, titokban vágott ki a falu erdejében vagy határában. A legények annyi szálat vágtak, ahányan megjelentek, hiszen mindegyikük meg akarta örvendeztetni azt a leányt, akinek udvarolt. Májusfát kapni dicsõségnek számított.

SZERELMI SZIMBÓLUM IS

A májusfa nemcsak szerelmi szimbólum, zöld ágaival a természet megújulásának is jelképe. A skanzen – hagyományaihoz híven – új kiállítás nyitásával ünnepel ezen a napon, amely a világítás történetét mutatja be a legkezdetlegesebb eszközöktõl az elmúlt évtizedek technikai fejlõdésén át napjaink színes kínálatáig, interaktív elemekkel, melyek sok élménnyel ajándékozzák meg a technikatörténet szerelmeseit. A kiállítást dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója nyitja meg. Az érdeklõdõk a nap során tematikus tárlatvezetésen is részt vehetnek, amely a Sóstói Múzeumfalut a világítástörténet szempontjából mutatja be. A felnõtt látogatók szórakoztatásáról a Ciráda zenekar fog gondoskodni. A népzenét populáris mûfajokkal ötvözõ együttes eddigi pályafutása azt bizonyítja, a népszerû hangzás a fiatalabb korosztályokat is elvezeti elõbb-utóbb a forráshoz, vagyis az autentikus népzenéhez.

VÁSÁRI BÁBJÁTÉK

Természetesen a skanzen a gyermek látogatókról sem feledkezett meg. A budapesti Aranyszamár Bábszínház az állatok nyelvén tudó juhász történetével érkezik a múzeumfaluba. Vásári bábjátékuk a jól ismert népmese elemeit sûríti, vásári köntösben, helyzetkomikumokkal fûszerezve. A Nyíregyházán népszerû Dió duó zenekar pedig interaktív gyermekmûsorral várja az óvodás korosztályt a Kisütött mesék címû tárlatban. Azok a gyerekek, akik jobban kedvelik a mozgást, lovaglással és íjászattal kapcsolódhatnak ki, de lehetõség lesz a népi jellegû szabadtéri játékok kipróbálására is. Míg a legfiatalabb látogatók Csiribiri babatornán vehetnek részt. A fejlesztõ foglalkozáson speciális tornaszerek segítségével, irányított játékos gyakorlatokba vonják be a piciket és a szülõket, mindezt sok-sok dallal és mondókával. A világítástörténeti tárlathoz kapcsolódva pedig nagyok és kicsik egyaránt próbára tehetik kézügyességüket gyertyamártásban.

TELJESÍTENI KELL AZ ÖT PRÓBÁT

A skanzen nyereményjátékot is szervez. Aki teljesíti az öt „próbát”, és megszerzi a virágos pecséteket, garantált jutalomban részesül. A játék leírását a Sóstói Múzeumfalu jegypénztárában vehetik át az érdeklõdõk.

A „falusi majális” a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar vidám, zenés felvonulásával fejezõdik be. A menet a múzeumfalu fõterére vezet, ahol a zenekart kiegészítõ Majorette Csoport parádéjával kápráztatja el a kitartó közönséget.

A MAJÁLIS PROGRAMJA

10.00 Kapunyitás
10.30 „Mindenre fény derül!” – Világítástörténeti állandó kiállítás megnyitója (anarcsi porta)
11.00 Májusfaállítás a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttes közremûködésével (jánkmajtisi porta)
11.30 Az állatok nyelvén tudó juhász – az Aranyszamár Színház mûsora
12.30 Kisütött mesék – Interaktív mese a Dió duó elõadásában (jármi kisnemesi ház)
13.00 Tárlatvezetés a fény útján
13.30 Ciráda koncert
14.30 Szabolcsi Koncert Fúvószenekar felvonulása, térzene; Majorette Csoport parádéja
15.00 Kisütött mesék – Interaktív mese a Dió duó elõadásában (jármi kisnemesi ház)
Egész nap: lovaglás, szekerezés, íjászat, arcfestés, hagyományos kézmûves foglalkozások, népi játszóudvar, népi ételek kóstolója.