Újra együtt – Hat éves kislányon segítettek a tiszabecsi segítségponton tartózkodó rendőrök
Fotó: police.hu

A tiszabecsi segítségponton maradt egy 6 éves kislány, míg szülei és testvérei tovább utaztak Németország felé. Rendőrségi együttműködés segítette a családegyesítést.

A tiszabecsi közúti határátkelőhelyen lépett be Magyarország területére egy ukrán állampolgárságú házaspár nyolc gyermekével 2022. március 11-én 20 óra 50 perckor.

A háború elől menekülő család belépéskor a rendőrök kérdésére azt nyilatkozta, hogy nem kérnek segítséget, a tovább utazásukat Németországba már megszervezték, rövidesen jönnek értük, így csupán néhány órát töltenek majd el segítségponton.

A tiszabecsi segítségponton ugyanezt megerősítették a szeretetszolgálat munkatársainak is, és néhány óra múlva valóban megérkeztek értük. Miután a nagycsalád két gépkocsiban elhelyezkedett, elindultak az előttük álló hosszú útra 2022. március 12-én hajnali egy óra körül.

Távozásuk után néhány perccel a segítségponton egy kislány kereste ijedten szüleit és testvéreit. Kiderült, hogy a korábban távozó családhoz tartozik a 6 éves lány, aki a mosdóban volt mialatt szülei és testvérei elindultak.

A segítségponton tartózkodó rendőröket a segélyszervezet munkatársai azonnal tájékoztatták a történtekről, de sajnos a gépkocsikról, amelyekkel távoztak semmilyen információjuk nem volt, és távozásuk útvonalát is csak feltételezték. A rendőrök haladéktalanul intézkedtek, értesítették a térség rendőri egységeit, de sajnos nem jártak eredménnyel.

A kislányt a szeretetszolgálat munkatársai gondozásukba vették, és biztonságba helyezték.

Mintegy nyolc óra múlva a Hegyeshalmi Közös Kapcsolattartási Szolgálati Hely ügyeletese értesítette a tiszabecsi segítségponton szolgálatot teljesítő rendőrt, hogy az osztrák hatóság jelezte, hogy Ausztriában egy ukrán házaspár bejelentést tett, a feltehetően Magyarországon elvesztett gyermekükről. Gyors nemzetközi információcsere után a szülők biztonságba tudhatták lányukat, és visszaindultak érte Tiszabecsre.

A család 2022. március 12-én 19 óra körül Tiszabecsen könnyek között újra egyesült. A szülők elmondták, hogy induláskor elszámolhatták a gyerekeket, és abban a tudatban keltek útra, hogy mindannyian együtt vannak, míg nem egy ausztriai pihenőhelyen kiderült, hogy egyik autóban sincs a kislányuk.

A rendőröknek, és a szeretetszolgálat munkatársainak tett köszönetnyilvánítás után immár a teljes család elindult ismét Németország felé.

 

Forrás: police.hu