Újonc tűzoltók tettek esküt

Február negyedikén szűk körű rendezvény keretében nyolcvannyolc hallgató részvételével kibocsátó ünnepséget tartottak a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete vezetőinek részvételével zajló ünnepségen a jelentés beadása után a KOK és az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének hallgatói tiszthelyettesi és tisztjelölti fogadalmat tettek. Az eskü szövegét Nagy Dominik tűzoltó őrmester olvasta elő. 

A fogadalomtételt követően Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, műveleti főigazgató-helyettes köszöntötte a hallgatókat. Mint mondta, más esetben sok vendég, de legfőképp a megjelentek családja is a hallgatókkal ünnepelhetett volna, azonban a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé, hogy mindenki tanúja legyen ennek a lényeges pillanatnak. Hozzátette, az esküvel a jelenlévők hivatásos állományúvá váltak, tűzoltóként vonulnak be szolgálati helyükre. „Csatlakoznak a közösséghez, azon társaikhoz, akik mindig ott vannak, ahol segíteni kell, az égő házaknál, a baleseteknél, helyt állnak a természeti katasztrófák és az elemi csapások bekövetkezésekor. Önök ma csatlakoznak a hétköznapok hőseihez.” – fogalmazott a tábornok. A főigazgató-helyettes azzal folytatta, hogy a képzés során a hallgatók elsajátították az alapokat, most következik a feladathoz nélkülözhetetlen készségek kialakítása, ő pedig elvárja a most végzettektől, hogy a szolgálatban felkészültek, alaposak, körültekintőek legyenek. „Az úton, amelyen most elindulnak, nem lesznek egyedül. A tűzoltói szolgálat igazi csapatmunka. Legyenek aktív, kezdeményező, önfeláldozó csapattagok. Élvezzék a megszerzett bizalmat, de soha ne tegyék azt kockára!” Végezetül a tábornok azt kívánta a hallgatóknak, hogy a tűzoltói szolgálat váljon hivatásukká, és találják meg számításukat munkájuk során.

A hallgatók nevében Eszes Csanád tűzoltó őrmester mondott válaszbeszédet. Visszaemlékezett arra, milyen volt, amikor érkezéskor megkapták a szakasz- és szobabeosztást, a névre szóló felszereléseket. „Gyors és nagy változás volt ez akkor életünkben. Az azóta eltelt idő egységgé kovácsolt minket, életre szóló barátságok kötődtek és azt hiszem, mindenki nevében mondhatom megtanultuk az egyenruhát büszkén viselni.” Az elmúlt hónapokban elméletben és gyakorlatban is igyekeztek felkészülni hivatásukra. „Tűzoltók lettünk, de már látjuk, hogy még nagyon sokat kell tanulnunk. És nem csupán azért kell ismereteinket csiszolni, tapasztalatokat szerezni, hogy vezetőink meg legyenek velünk elégedve. Ennél sokkal fontosabb szempontot is figyelembe kell vennünk.  Ahol mi dolgozunk, mindennapos az életveszély. A beavatkozások során, ha csak egy kolléga is akad, aki nem teljesíti a rá jutó feladatrészt, azzal veszélybe kerülhet tőle függő kollégái testi épsége, de akár életük is.”

A beszédeket követően Erdélyi Krisztián műveleti főigazgató-helyettes a tűzoltó szakképzésben nyújtott tanulmányi eredménye és közösségi munkája elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyát nyújtotta át Berecz Zoltán, Brassói Norbert, Szőke József János, valamint Törteli Sándor tűzoltó őrmestereknek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe két újonc tűzoltó került. A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra Kertész Zoltán tűzoltó őrmester, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra Szücs Csaba tűzoltó őrmester. Mindketten ma vették át kinevezési okmányukat Varga Béla tűzoltó ezredestől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotók: Szőke Péter (BM OKF) és Rutkai-Dér Vivien (SZSZBMKI)