Újból sikeres volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Filmszemle!

Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

A filmszemlét a Váci Mihály Kulturális Központ biztosította helyszínen, a Városmajori Művelődési Házban tartották meg. A filmszemle két napos volt, amelyből az első nap a megnyitó a kapcsolódó kulturális kísérő rendezvénnyel, amelynek keretében ebben az évben egyesületi életkép-fotók kiállítása és Horváth László zalaegerszegi alkotó e-könyveinek a bemutatója zajlott. Horváth László bemutatkozó beszédében kiemelte Nyíregyháza fásságát, tisztaságát, szépségét. Ezen kívül a Világhoz Szóló Magyarok e-könyv bemutatója is megtörtént. Ezek után a Tüneth Együttes zenés-verses barangolásra invitálta a megjelenteket.

A rendezvényt köszöntötte Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, kiemelve a nyíregyházi alkotókör megyére történő odafigyelését. A rendezvényt megnyitotta Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa, aki szólt a test és lélek harmóniájáról, és ebben az alkotókedv fontosságáról. A szemlét jelenlétével megtisztelte Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója és Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője is.

Az érdeklődő megjelenteknek a pénteki napon egy, a mostani szemlén nem versenyző, de korábban díjazott filmet (Petrusák János-NYÍRI AFK: Zé úr vásárol című gegjét) vetítettek le.

Másnap, szombaton, természetesen a filmek bemutatóján vehettek részt a szép számú érdeklődők. A filmszemle zsűrije, Kéry Péter operatőr-rendező és Dr. Reszler Gábor történész, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott tanára a program végén egy kötetlen szakmai megbeszélés keretében értékelte a 18 alkotást, amelyeket megközelítően 4 órányi vetítési időben lehetett megtekinteni.

Fődíjat kapott: Csordás László, a Vízitúra a Bodrogon című ismeretterjesztő filmje jó megkomponálásáért, példamutató operatőri és vágói munkájáért. Első díjat kapott Bogdányi Ferenc, a Nyírbogdányt bemutató kisfilmjeiért. Második díjat vehetett át Nagy Tibor sokoldalú filmjeiért. Harmadik díjat pedig ifjabbik Kiss János a Tirpák Cross című eseményfilmjének jó operatőri és vágói munkájáért.

Ezen kívül rendezői és külön produceri díjat is kapott Petrusák János, több filmjében és a NYÍRI AFK közös filmjében (Kettő az egyben nagyközség: Gávavencsellő) nyújtott tevékenységeiért. Továbbá operatőri különdíjat kapott Csordás László a nyírbogdányi filmekben nyújtott tevékenységéért. Bálint Pál vágói különdíjat vehetett át több filmben végzett tevékenysége jutalmául. Film-zeneszerzői különdíjat érdemelt Marján László több filmben nyújtott munkájáért. Az újszerű szemléletért különdíjat Szokol Csaba kaphatta meg, míg a töretlen alkotókedvért különdíjra Demjanovich Emil lett jogosult.

Ezeken kívül a zsűri dicsérően szólt Gonda Ágnes jó meglátásairól és Papp Andrea vágói tevékenységéről, vagy Révész Géza színészi képességeiről is.

A fentieken túlmenően a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény felajánlásait, mint különdíjat vehette át Révész Géza a családi és nemzeti múltat összekapcsoló filmjéért, Petrusák János, a NYÍRI AFK elnöke pedig a szemle lebonyolításáért, szervezéséért és a közös egyesületi filmben végzett szervezési tevékenységéért.

A zsűri zárszavában kiemelte az alkotók töretlen lelkesedését és folyamatosan tapasztalható szakmai fejlődését, odafigyelését. Mindenkit további alkotásokra bíztattak, és a NYÍRI AFK Egyesületet megdicsérték a tagok szakmai sokszínűségéért, töretlen alkotókedvéért.

A rendezvény Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottsága – Civil Alap támogatásával valósult meg!

 

Nyíri AFK