Újabb vakcinaszállítmány érkezett – Már 4902 fő kapott a Pfizer oltóanyagából

Negyedik alkalommal érkezett Pfizer vakcina a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba kedden kora délután. Az intézmény most 2340 fő oltására elegendő ampullát kapott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egészségügyi dolgozók körében nőtt az oltási hajlandóság, nagyjából a szakemberek fele kéri a vakcinát. Nyolc oltóponton folyamatos a munka, január 12-ig már 4902 főt tudtak beoltani Nyíregyházán.

A Jósa András Oktatókórház az elsők között kapott a koronavírus elleni oltóanyagból még december 26-án, az oltást pedig másnap meg is kezdték az intézményben. Azóta több szállítmány érkezett a kórházba, kedden kora délután már negyedik alkalommal vettek át újabb ampullákat.

780 új ampulla

„Első alkalommal kéttálcányi ampulla érkezett hozzánk, azóta a mai nappal együtt még három alkalommal kaptunk belőle, összesen eddig 2700 körüli ampullaszámmal tud az oltócentrumunk működni. Kedden 780 ampulla érkezett, ez újabb 2340 ember beoltására alkalmas. Még mindig ugyanazt a vakcinatípust kapjuk, vagy a Pfizert” – nyilatkozta dr. Francz Mónika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház mb. orvosigazgatója.

Nőtt az oltási hajlandóság

A kezdeti bizonytalanság és bizalmatlanság után egyértelműen emelkedett az oltási hajlandóság az intézményben, most már a dolgozók több mint 50 százaléka kérte az oltást, a jelentkezés pedig továbbra is folyamatos.

Nyolc kórházi oltópont

„Mi eleve úgy terveztük az oltópontjaink működését, hogy az oltásokat két ütemben kell beadni, tehát az első számú oltás után három héttel be kell ütemezni a másodikat is, csak így lesz teljes a vakcina hatása. Ennek megfelelően építettük fel a struktúránkat és négy oltóponttal indultunk. Mindegyikben két oltási egység van, az A és a B, az A-n mindig az első oltásokat végezzük, a B-n pedig a másodikat. Ezen kívül még egy úgynevezett gyors reagálású oltóegységet is létrehoztunk, akiket akkor tudunk mozgósítani, amikor nagyon nagy szükség van hirtelen rá. Erre is volt már példa, de összesen nyolc stabil oltócsapattal dolgozunk” – tette hozzá dr. Francz Mónika. Ezentúl tervben van még további mobil oltópontok kialakítása is, valamint a tagkórházak közül még kettőben fognak oltópontot üzemeltetni néhány napon belül.

4902 beoltott

Az eddig megérkezett vakcinából január 12-ig már 4902 fő kapott oltást, idáig semmilyen komolyabb oltási reakcióról nincs tudomása a kórháznak. Néhány kisebb rosszullét történt, például vérnyomáskiugrás, ezek leginkább olyanoknál fordult elő, akik esetleg félnek a tűtől. Az intézmény egy külön szobában felkészült a komolyabb reakciók ellátására is, de eddig szerencsére még nem volt rá szükség.

Szigorú oltási rend

Elsősorban még mindig az egészségügyi dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szigorúan szabályozza az oltások menetrendjét. Az első körben azokat a dolgozókat oltották be, akik a COVID-részlegen látnak el feladatot, azóta már az összes kórházi dolgozóra kiterjedt az oltási lehetőség, de már megkaphatják a vakcinát az alapellátásban dolgozók is, fogorvosok, gyógyszerészek, védőnők, háziorvosok és asszisztenseik, valamint az Országos Mentőszolgálat szakemberei. A szociális szféra a következő fázis, ezt a Megyei Védelmi Bizottsággal együttműködve fogja beütemezni a kórház és végrehajtani ezt a feladatot. Az első oltások már megtörténtek január 9-én, szombaton a Tölgyes utcai Szivárvány Idősek Otthonában.

Az oltás tapasztalatai

„Nagyon nagy az érdeklődés az oltás irányába, mi ennek nagyon örülünk. A kezdeti nehézségek elsősorban a szervezésből adódtak, amit helyszíni ad hoc megoldásokkal sikerült kezelni. Az jelentett több problémát, hogy olyanok is be akartak jönni az oltásra, akik nem voltak előjegyezve. Ezt a problémát sikeresen tudtuk kezelni, ez nagyon fontos volt, mert így lehet megfelelően tervezni ezt az oltást. Pontosan meg tudjuk határozni, hogy az adott mennyiségből hány embert tudunk beoltani, ehhez szükséges a jól szervezett munka” – mondta el dr. Francz Mónika.