Újabb utakat alakítottak ki és parcellákat nyitottak meg az Északi temetőben

Újabb utakat alakítottak ki és parcellákat nyitottak meg az Északi temetőben
Újabb utakat alakítottak ki és parcellákat nyitottak meg az Északi temetőben

Közel 32 hektár. Ekkora területen helyezkedik el a nyíregyházi Északi temető, ami ezzel a megye legnagyobb temetőjének számít. És ha már legek: az ország egyetlen olyan sírkertje is, melyben az 1848-as szabadságharccal kezdődően napjainkig a történelmi események, tragédiák áldozatainak emlékhely létesült. Az idő előrehaladtával azonban a temetésre alkalmas terület nagysága folyamatosan csökken, ezért újabb és újabb parcellákat kell megnyitni, és kialakítani a hozzájuk vezető közlekedési útvonalakat. Többek között ezek jelentették a legnagyobb feladatot idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft.-nek.

Közeleg mindenszentek és halottak napja, az elkövetkező hetekben egyre többen látogatnak ki a sírkertekbe, hogy rendbe tegyék elhunyt szeretteik sírját, elhelyezzék rajtuk az emlékezés virágait, vagy gyertyát gyújtsanak. Ők több friss infrastrukturális fejlesztéssel is szembesülhetnek majd az Északi temetőben.

Gépjárművel is jól járható

– A Korányi úti ravatalozó melletti 3-as grániturna sírbolt parcella és a 9-es „Tujás” parcella jelenleg a legutóbb kialakított és használatba vett temetési hely. A frekventált helyzetéből adódóan jelenleg több száz elhunyt nyugvóhelye – tájékoztatta szerkesztőségünket Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, utalva a problémára, hogy korábban a parcella még gyalogosan is nehezen volt megközelíthető, amit esős időben a kegyeletüket lerovó látogatók is sérelmeztek. A temetkezési szolgáltatás színvonalas és zavartalan biztosítása érdekében éppen ezért elengedhetetlenné vált ennek a minimális útszakasznak az aszfaltozása.

– Ezen parcellákat az idei év végére betemetik, felhasználják, ezért temetőüzemeltetőként fontos célnak tűztük ki, hogy a területen egy minden időszakban gépjárművel jól járható közlekedési útvonalat alakítsunk ki.

Önkormányzati forrásból

– Az új közlekedési útvonalak kialakítása mellett új parcellákat is meg kellett nyitnunk idén az Északi temetőben – folytatta a tájékoztatást az ügyvezető. – A Kosbor utcai, még betemetetlen temetőrész betemetése már az előző években megkezdődött. A sortemetéses parcella kialakításra került, azonban idén a Korányi úti ravatalozó melletti parcella telítődése miatt szükségessé vált – a temettetői igények kiszolgálása érdekében – további parcellák megnyitása, ezekhez pedig közlekedési útvonalak kialakítása. A munkálatok finanszírozása teljes egészében a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított fejlesztési forrásból, 28 és fél millió forintból történt.

Balesetveszélyes fákat, cserjéket távolítottak el

Az ügyvezető azt mondta, a társaság az Északi temetőt érintően idén a fentieken túl nagyobb beruházást nem tervezett, hiszen nagy hangsúlyt fektettek a temetési helyek, parcellák kialakítására, illetve a meglévő aszfaltos utak állagának javítására, a balesetveszélyes fák, cserjék eltávolítására is, mellyel az alaptevékenységüket tudták színvonalasabbá tenni.