Újabb utakat alakítottak ki és parcellákat nyitottak meg az Északi temetőben
Újabb utakat alakítottak ki és parcellákat nyitottak meg az Északi temetőben

Közel 32 hektár. Ekkora területen helyezkedik el a nyíregyházi Északi temető, ami ezzel a megye legnagyobb temetőjének számít. És ha már legek: az ország egyetlen olyan sírkertje is, melyben az 1848-as szabadságharccal kezdődően napjainkig a történelmi események, tragédiák áldozatainak emlékhely létesült. Az idő előrehaladtával azonban a temetésre alkalmas terület nagysága folyamatosan csökken, ezért újabb és újabb parcellákat kell megnyitni, és kialakítani a hozzájuk vezető közlekedési útvonalakat. Többek között ezek jelentették a legnagyobb feladatot idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft.-nek.

Közeleg mindenszentek és halottak napja, az elkövetkező hetekben egyre többen látogatnak ki a sírkertekbe, hogy rendbe tegyék elhunyt szeretteik sírját, elhelyezzék rajtuk az emlékezés virágait, vagy gyertyát gyújtsanak. Ők több friss infrastrukturális fejlesztéssel is szembesülhetnek majd az Északi temetőben.

Gépjárművel is jól járható

– A Korányi úti ravatalozó melletti 3-as grániturna sírbolt parcella és a 9-es „Tujás” parcella jelenleg a legutóbb kialakított és használatba vett temetési hely. A frekventált helyzetéből adódóan jelenleg több száz elhunyt nyugvóhelye – tájékoztatta szerkesztőségünket Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, utalva a problémára, hogy korábban a parcella még gyalogosan is nehezen volt megközelíthető, amit esős időben a kegyeletüket lerovó látogatók is sérelmeztek. A temetkezési szolgáltatás színvonalas és zavartalan biztosítása érdekében éppen ezért elengedhetetlenné vált ennek a minimális útszakasznak az aszfaltozása.

– Ezen parcellákat az idei év végére betemetik, felhasználják, ezért temetőüzemeltetőként fontos célnak tűztük ki, hogy a területen egy minden időszakban gépjárművel jól járható közlekedési útvonalat alakítsunk ki.

Önkormányzati forrásból

– Az új közlekedési útvonalak kialakítása mellett új parcellákat is meg kellett nyitnunk idén az Északi temetőben – folytatta a tájékoztatást az ügyvezető. – A Kosbor utcai, még betemetetlen temetőrész betemetése már az előző években megkezdődött. A sortemetéses parcella kialakításra került, azonban idén a Korányi úti ravatalozó melletti parcella telítődése miatt szükségessé vált – a temettetői igények kiszolgálása érdekében – további parcellák megnyitása, ezekhez pedig közlekedési útvonalak kialakítása. A munkálatok finanszírozása teljes egészében a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított fejlesztési forrásból, 28 és fél millió forintból történt.

Balesetveszélyes fákat, cserjéket távolítottak el

Az ügyvezető azt mondta, a társaság az Északi temetőt érintően idén a fentieken túl nagyobb beruházást nem tervezett, hiszen nagy hangsúlyt fektettek a temetési helyek, parcellák kialakítására, illetve a meglévő aszfaltos utak állagának javítására, a balesetveszélyes fák, cserjék eltávolítására is, mellyel az alaptevékenységüket tudták színvonalasabbá tenni.