Újabb ösztöndíjas remekekkel bővült a Pál Gyula Terem kortárs gyűjteménye
Fotó: Szarka Lajos

Az elmúlt esztendőben képzőművészeti ösztöndíjat nyert nyíregyházi művészek bemutatkozó kiállítását nyitották – hagyományosan a VIDOR Fesztivál idején –, a Pál Gyula teremben. Gabulya Márta keramikus iparművész, Balogh Géza festő és szobrászművész, illetve Boros György fotóművész pályázati bemutató tárlatát október 10-ig tekinthetik meg.

Azt vállaltam, hogy  átnézem az eddigi képeimet a kezdetektől mostanáig. Végiggondolom, hogy mi változott a fényképezésben 30-40 éve, milyen anyagok tűntek el, hogyan lehet pótolni és hogyan néznének ki a régi fotók újraérterlmezve, digitális módon, szkennelve? Engem nagyon vonzott a feladat, mit lehet ebből ma csinálni, fogalmazott a megnyitó előtt Boros György.

A fotóművész azt is elmondta:

Nagyon mások nem csak a lehetőségek, hanem egész máshogy néz ki most egy ilyen kép, mint akkoriban. Pl. az a Sóstó kép, az egy olyan átnyomás, aminek 10 centiméteres eredetije van. Ezt azért lehetett így megnyomatni, mert a képfeldolgozás, a szkennelés, a digitális történetek annyit fejlődtek azóta. Meg is szűnt egy időre ez a féle nyersanyag, amit nem tudtam volna megcsinálni.

35 művész, 53 alkotása gyarapítja a 2002-ben indult ösztöndíjpályázat nyomán a város kortárs gyűjteményét, mely lenyomatát adja a XXI. századi helyi művészetnek, tájékoztata a közönséget  a megnyitón Halkóné Dr. Rudolf Éva  a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Óriás akvarellekkel pályázott Balogh Géza. Azzal a furcsa helyzettel állunk szemben, hogy a kiállítóteremben bemutatott  bronz plasztika lett az utólag megfestett akvarell vázlata. 

Balogh Géza festő-, szobrászművész kiemelte:

A méret az mindig meghatározó, ugye lehetne ezeket ilyen miniben is megcsinálni, de hát a feladat számunkra mégis a nagyban való megfogalmazás. Ezekben egészen mások a részletmegoldások, máshogy kell gondolkodni, és egyben kell a kompozíciót tartani. Kétségtelen, hogy redukálni kell, amennyire lehet. Itt most, amit magamnak kitűztem, a kontrasztoknak a szerepe, a sík tér kontrasztja, a színek kontrasztja.

A képeken felfedezhetik a római katolikus templom és a Nyírvíz palota sziluettjét.  Fényképszerű megoldással semmire nem mennénk – fogalmazott a művész, sőt biztos, hogy a teljes kiállításra jellemző korszerű hangszerelést a közönség is értékeli és kedveli.

Gabulya Márta keramikus iparművész elárulta:

A témám az volt, hogy egy mindennapi tárgyat olyan módon átalakítani, hogy egy plusz fogalmat kapjon, és gyakorlatilag ezekkel a fogalmakkal szerettem volna egy saját fogalomtárat létrehozni.

A tölcsérek, szűrők és a Feszítés sorozat szárnyas csavarjai emberi kapcsolatokra, érzésekre, és persze a kommunikáció erejére utalnak. Nem használati, nem dísztárgyak, hanem már a képzőművészeti irányba viszik a koncepcionális alkotásokat.

A 2018-as ösztöndíjasok tárlata október 10-ig látható a Pál Gyula teremben. Jövő nyáron pedig az idei díjazottak, Zagyva László szobrászművész, H. Németh Katalin grafikusművész és Havasi Dóra, szintén grafikus beszámoló kiállítása következik.

Kapcsolódó galéria

Ösztöndíjas képzőművészek kiállítása 2019