Újabb jubileum a kórházban – 20 éves az újraélesztés iskolája

A reanimáció, vagyis az újraélesztés oktatásával foglalkozó szakmai stúdió alapításának 20. évfordulóját ünnepelték a Jósa András Oktatókórházban.

120 éve áll a Jósa András Kórház a betegek szolgálatában, mely 165 ággyal, Erzsébet Közkórház néven indult. Ma 2 ezer ággyal, 115 ezer fekvőbeteggel és 3 millió járóbeteggel, 6 nagy intézményben működik a megyei egészségügyi szolgálat, fogalmazott ünnepi köszöntőjében az orvosigazgató. Az utóbbi 20 évben rohamléptekkel fejlődött a szakma, ugyanúgy mint a világ. Az integráció, az építkezések, eszközök és műtéti technikák  új lehetőséget hoztak a gyógyításba. Ehhez az időszakhoz köthető a reanimációs stúdió, vagyis az újraélesztés tudományának szakavatott oktatása.

Dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes, az intézmény orvosigazgatója kiemelte:

A reanimáció alapvetően az újraélesztést jelenti. Gyakorlatilag ez azt takarja, hogy amikor az életfunkciók bármilyen körülmények között hirtelen, átmenetileg megszűnnek, azonnali lépésre van szükség akár a szakemberek, akár a laikusok részéről is, hiszen a minél korábban  megkezdett újraélesztés növeli leginkább az esélyét annak, hogy a beteg vissza tud térni a mindennapi életbe a lehető legkisebb károsodással együtt. 

Sem eszköz, sem gyakorlat, sem minőségügyi terv nem volt akkor még a kórházban, amikor külföldi tapasztalatok nyomán – elsőként az országban - létrehozták a felkészítő stúdiót, mely minősített továbbképzést tart az 5 éves pontszerző rendszerben. A Zay Szakiskolából érkezett oktató kapta meg az alapítás megtisztelő feladatát.

Buda Károlyné egészségügyi szakoktató hozzátette:

Ennek az apropója az volt, hogy az akkori főigazgató, Dr. Séra Gyula részt vett Angliában egy tanulmányúton és látva ezt a módszert, hazajőve azt mondta, hogy szervezzük meg mi is itt a kórházon belül. Az előkészítést és a lebonyolítást Dr. Pikó Károlynak, az akkori Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetőjének delegálta, aki felkért bennünket. Engem a szakoktatói, Dr. Valent Mihály és Dr. Guthi Elek főorvosokat a Sürgősségi Betegellátó Osztályról pedig arra kérte, hogy dolgozzuk ki az orvosi, illetve a szakdolgozói továbbképzésnek a tananyagát.

Tudni, merni, akarni! – ez az életmentők jelszava. Az adatok szerint az utóbbi  esztendőkben megduplázódott  a sikeres újraélesztések száma. Az egészségügyi szakdolgozók hetente, az orvosok havi rendszerességgel vesznek részt mind a mai napig a képzéseken. 2001 – ben  alakult az országos társaság, mely a területen dolgozó szakembereket fogja össze, akik a keringésmegállás közeli állapotban képesek cselekedni.

Dr. Válint Andrea a Magyar Reszuszcitációs Társaság elnökségi tagja elmondta:

Megpróbáljuk most már az újraélesztést közkinccsé tenni. Tehát ez nem kifejezetten csak az orvos szakma tudása, tulajdona, hanem ezt minden ember számára próbáljuk hozzáférhetővé tenni, hiszen a keringésmegállás bekövetkeztekor leggyakrabban a keringés megállást elszenvedett beteg mellett általában egy laikus hozzátartozó van. A magas szintű orvosi segítség megérkezése több percet vesz igénybe, és ilyenkor alapvetően meghatározó az, hogy aki a helyszínen tartózkodik, a beteg ellátását meg tudja-e kezdeni.

Az egészségügy különböző szintű aplikációi, vagy a mentősök hősképző programja, az egészségügyi alapellátás, illetve a Vöröskereszt által szervezett tanfolyamok segítenek a hétköznapi emberek felkészítésében.

Kapcsolódó galéria

Reanimációs konferencia