Újabb hét közintézmény modernizálódik két ütemben

Újabb önkormányzati épületek energetikai felújítása kezdõdik hamarosan. Múlt héten arról írtunk, hogy még hat óvoda korszerűsödik a városi felújítási stratégia keretében, most arról számolhatunk be, hogy megkötötték a szerzõdést hét épület, köztük négy iskola felújítására, TOP forrásból pályázat útján. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. március 9-ei számában)


 Az önkormányzat  pályázatok és projektmenedzsment referatúra vezetõje arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy hét olyan közintézmény komplex energetikai felújítása kezdõdik jórészt uniós pénzbõl, amik ebbõl a szempontból elavultak, üzemeltetésük költséges, így korszerûsítésük elengedhetetlen.

Energetikai felújítás

Hagymási Gyula kiemelte: a beruházás – melynek teljes összege meghaladja az egymilliárd forintot – elsõdleges célja és eredménye az energiára fordítandó költségek jelentõs csökkentése. A megvalósuló fejlesztés fõbb elemei egyrészt a külsõ határoló szerkezetek korszerûsítése (homlokzati hõszigetelés, vízszigetelés, lapostetõ-szigetelés, nyílászárócsere), másrészt a fûtési rendszerek korszerûsítése.

Négy iskolát is érint

Az intézmények kiviteli tervei elkészültek, a munkálatok a lent felsorolt intézményeket érintõen két ütemben zajlanak. Az I. ütemben a Vasvári Pál Gimnázium (ahol a munkaterületet hétfõn már át is adták), a Polgármesteri Hivatal B épülete, az 1. sz. Idõsek Klubja (Vécsey köz 2.), valamint a Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda homlokzatának (hõszigetelés, nyílászárócsere), valamint a fûtésének korszerûsítése történik. A II. ütemben további három intézmény – a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézmény, valamint a Zrínyi Ilona Gimnázium – energetikai korszerûsítése kezdõdik meg a tervek szerint júniusban, a fentebb felsorolt beavatkozásokkal, s várhatóan augusztusra mindenhol befejezõdnek a munkálatok.
 

Bőven van elõzménye

Dr. Kovács Ferenc polgármester szerkesztõségünknek azt mondta: ez is egy városvezetõi koncepció része, melynek köszönhetõen csak az elmúlt nyolc évben, hat különbözõ projekt keretében önkormányzati tulajdonú épületek rekonstrukciója történt meg, jellemzõen uniós-kormányzati forrásokból. Eszerint összesen 28 intézményben valósult meg különbözõ mértékû épületenergetikai korszerûsítés. Ezek között rengeteg óvoda és bölcsõde is van városszerte, több iskola és kollégium, valamint a gyermekjóléti és szociális intézmények közül a Déli Gyermekjóléti Központ, a 2. számú Idõsek Klubja, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Körte utcai épülete, s olyan fontos, az egészségügyi szektorban mûködõ intézmény, mint a Védõnõi Szolgálat és a Városi Rendelõintézet is.

(Szerző: Tarczy Gyula)

(Fotó: internet)

(Fotó: internet)