Új lehetőségek a 35 éves Gasztroenterológiai Osztály életében
35 éves a gasztroenterológia címmel tartottak tudományos ülést a Jósa András Oktatókórházban. Az eseményen felidézték a belgyógyászati terület fejlődését és bejelentették, május elsejétől az OEP támogatja a vékonybél kapszulaendoszkópos vizsgálatát.

Az első gyomortükrözésre alkalmas berendezést az 1800-as években alkották meg az orvosok. Ezek azonban nem voltak elég hajlékonyak ahhoz, hogy fájdalommentes vizsgálatot eredményezzenek, így nem is terjedtek el az egészségügyben. Az első igazán használható flexibilis endoszkópot 1957-ben amerikai kutató készítette el. 1962-ben ezt a műszert már Magyarországon is használták. Az endoszkópok fejlődésének két fordulópontja volt. Az egyik, hogy a száloptika megjelenésével a flexibilis, hajlékony eszközök terjedtek el, majd a mikrochipek előretörésével a videoendoszkópokat alkalmazták az orvosok.

 

Több mint 38 éve tükröznek Nyíregyházán

 

Nyíregyházán az első gyomortükrözést 1978-ban dr. Kiss József főorvos végezte, majd bél-, epe- és hasnyálmirigy-tükrözéssel szereztek információt a beteg szervezetében zajlódó folyamatokról a Jósa András Kórház orvosai. Az elmúlt több mint három és fél évtized alatt nem csupán a diagnosztika fejlődött, hanem a terápia is sokat változott. A betegek esélyei a kezdeti lehetőségekhez képest mára jelentősen megnőttek, hiszen a modern berendezések és az osztályon dolgozó 10 szakorvos lehetővé teszik, hogy időben diagnosztizálják a betegségeket, növelve ezzel az évről évre egyre több beteg gyógyulási esélyét.

 

Egyre több a beteg

 

Dr. Ágoston Sándor, a Jósa András Oktatókórház főorvosa elmondta, míg kezdetben 3-4 gyomortükrözést végeztek naponta, addig napjainkban 30 gyomor-, 20-25 bél- és 5-6 epetükrözést végeznek az osztály orvosai. Mindezeken kívül gyomorból, bélből polipot, epevezetékből pedig követ tudnak eltávolítani az endoszkópos műszerek segítségével.

 

Korszerű feltételek a gyógyítómunkához

 

Mára az ország egyik legnagyobb és legtöbb beteggel foglalkozó gasztroenterológiai és endoszkópos centrumában modern körülmények között látják el a betegeket.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója azt mondta, Nyíregyházán nagyon régen, nagyon komoly múltra tekint vissza a gasztroenterológia. A főigazgató hozzátette, a Pólus Program keretein belül teljesen új épületbe költöztek, új műszereket kaptak, ami még nagyobb lendületet ad az országosan is komoly centrummá vált osztálynak.

 

OEP támogatott kapszulás vizsgálat

 

2016. május elsejétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szigorú orvosi ajánlás és meghatározott kórképek esetén támogatja a vékonybél kapszulaendoszkópos vizsgálatát. Így például emésztőrendszeri vérzés esetén nem a hagyományosnak számító tükrözéssel tárják fel a vérzés forrását, hanem egy kapszulát vetetnek be a beteggel, ami az emésztőrendszeren végighaladva, fájdalommentesen ad pontos képet a bélrendszer elváltozásairól.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)