Új karitász központ Nyíregyházán – Palánki Ferenc megyés püspök áldotta meg az épületet
Fotó: Szarka Lajos

Egy új, több mint 300 négyzetméteres karitász központtal gazdagodott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szervezete. A raktár mellett irodákkal és kiszolgálóhelyiségekkel is rendelkezik az épület, ez nagyban megkönnyíti majd a karitatív tevékenységüket. Az új központot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök áldotta meg csütörtök délután. 

Hosszas keresgélés után találta meg ezt a Tábor utcai épületet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, ezentúl itt működik a karitász központ. A segítő tevékenység számára minőségi változást jelent, hogy ezzel a 300 négyzetméteres raktárral és irodahelyiségekkel gazdagodott az egyházmegye. Csütörtök délután Palánki Ferenc megyés püspök áldotta meg a központot.

Minőségi változás

A raktár már januárban az egyház tulajdonába került, az elmúlt hónapokban pedig, ahogy Csordás Gábor karitászigazgató fogalmazott, sikerült belakniuk az épületet. A logisztikai feladatokat és az adminisztrációt 4-5 munkatárs segíti, ők fogadják az önkénteseket. Korábban nehézséget okozott, hogy a raktár és az irodák nem egy helyen voltak, január óta ez a probléma is megoldódott. A Tábor utcán tudják tárolni a fővárosi központból és az egyéni felajánlásokból érkező adományokat.

„Ez lehet élelmiszer, ruha, bútor, tanszer, tehát igazából elég széles a skála, amin mozognak ezek az adományok. Ezt az országos karitász központ, ami a magyar katolikus egyháznak a forrásaiból gazdálkodik, ők lehozzák, vagy mi lehozzuk. Ezután az egyes karitász csoportjainknak osztjuk tovább. Ők pedig, mivel helyi szinten ismerik a rászorulókat, ők adják tovább. Vannak ezenfelül egyéni felajánlások, amikor valaki szól, hogy például egy lakásból a bútorokat felajánlja, akkor mi elmegyünk, elhozzuk, illetve nekünk is van saját forrásunk, tehát valamikor mi vásárolunk tartós élelmiszert vagy bármit és azt osztjuk tovább” – nyilatkozta Csordás Gábor egyházmegyei karitászigazgató.

Szeretetszolgálat 2000 éve

Az egyház életében 2000 éve, tehát a kezdetektől jelen van a diakónia, vagyis a szeretetszolgálat. Intézményes formában Magyarországon 100 éve indult el a karitatív tevékenység, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében pedig az alapításakor, 1993-ban. A logisztikai központ megvásárlásával egy új lendületet vehet ez a feladat. A karitatív feladatokat önkéntesek látják el, a két megyében közel ezer ember. Egy-egy nagyobb egyházközségben többen, kisebb egyházközségekben 3–10 fő segíti ezt a munkát.

Fiatal segítség

„Nagy örömömre szolgál, hogy több helyen az egyházi iskoláinkhoz kötődően megalakultak már úgymond junior karitász csoportok is. A fiatalok is ráéreznek arra, hogy milyen jó dolog segíteni másokon. Azt hiszem, hogy ez nemcsak az egyház jövője, hanem az emberiség jövője is, a mi magyar népünk, nemzetünk jövője is. Ha képesek vagyunk észrevenni egymás nehézségeit, bajait, hogy ha képesek vagyunk segíteni egymásnak – ahogyan a köszöntőmben is mondtam, hogy Isten szeretetének kinyújtott kezei tudunk lenni –, akkor van jövőnk, mégpedig az Isten által kijelölt úton járva az örök haza felé” – mondta Palánki Ferenc megyés püspök.

Többen keresték a szervezetet

Az elmúlt időszakban a pandémia miatt a megyés püspök tízmillió forintot bocsátott rendelkezésre, hogy ebből az összegből csak élelmiszert vásároljanak a rászorulóknak. A koronavírus-járvány miatt érezhetően többen fordultak segítségért a karitász felé, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye  szervezete próbál minden krízis esetén minél több embernek segíteni. 

Kapcsolódó galéria

Raktár szentelés 2021 05 13