Történelmi esemény: először tartott a MOB elnöksége kihelyezett ülést Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Történelmi esemény volt szerdán, Nyíregyházán: kihelyezett ülést tartott a városházán a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. Az illusztris vendégeket két nyíregyházi MOB-tag: Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a város országgyűlési képviselője és dr. Kovács Ferenc polgármester (aki egyben a Magyar Röplabda Szövetség elnöke is) fogadta. A hivatalos programot követően a vendégek megtekintették az új Városi Uszodát, valamint az átadás előtt lévő Atlétikai Centrumot, s kedvezően nyilatkoztak Nyíregyházáról.

 

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége még soha nem ülésezett Nyíregyházán. A találkozót, valamint a helyszíni bejárásokat követően Kulcsár Krisztián exkluzív interjút adott a Nyíregyházi Televíziónak.

Lesz olimpia idén!

A MOB elnöke mindenekelőtt hangsúlyozta: megrendezik idén az ötkarikás játékokat Japánban, mely szerinte teljes értékű és a szigorú körülmények ellenére jó olimpia lesz. A bizottság vezetője a délelőtti, jórészt az olimpiáról szóló tanácskozás témái közül kiemelte, a magyar sportolói delegáció a rióihoz hasonló, nagyjából 160 fős lehet, az eredményprognózisuk 13 érem.

„Fontos a városnak a sport”

Az elnök a látogatás után azt mondta, jól ismerik a várost és sportos hagyományait, s látják, mit tesznek itt a sportért. – Amikor idejövünk, akkor jó látni, hogy fontos a városnak a sport. Ez az infrastruktúra szintjén is látható, ami az emberek szívében akkor biztosan megjelenik, amikor valaki érmet nyer egy világversenyen. Nagyon szívmelengető volt látni az új Városi Uszodát és az Atlétikai Centrumot – fogalmazott Kulcsár Krisztián.

Nagy eseményekben gondolkodhatunk

A bejárás alkalmával kérdésünkre Szabó Tünde sportállamtitkár megerősítette, nem volt nehéz meghívni a MOB elnökségét ide, hiszen jól tudják, hogy Nyíregyháza egy nagyon sportszerető város. – Az is segített, hogy hallották a nálunk zajló fejlesztéseket és ismerik a terveinket. Beszélve a MOB vezetőségével, úgy látjuk, elérkezett az idő, hogy nagy, nemzetközi sporteseményeken gondolkodhassunk – mondta Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

Nemzetközi pólómeccset rendezhetünk

Az új, Városi Uszodában nyilatkozott stábunknak Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki azt mondta, az olimpia után egy nemzetközi vízilabda-mérkőzéssel fogják megtisztelni ezt a létesítményt, mely több vizes sportág otthona lesz, s melynek az élsport mellett az utánpótlás az alapvető lényege, hogy vízbiztonságot adjon a gyerekeknek. – Rengeteg minden történt az úszósport területén Nyíregyházán. Köszönöm a nyíregyháziaknak, polgármester úrnak, Szabó Tünde államtitkár asszonynak, és rengeteg embernek ezt a nagyon komoly munkát, mert fantasztikus érzés bejönni egy ilyen szép létesítménybe. Remélem, hogy minél több sportoló, diák és polgár nagyon jó érzésekkel fog innen távozni, hiszen ez nemcsak a sport részéről, hanem a város kiszolgálásában is egy nagyon fontos létesítmény, örülök neki – hangsúlyozta a vízilabda szövetség elnöke.

Elismerő szavak rólunk

Dr. Kovács Ferenc polgármester a program végén az új Atlétikai Centrum szabadtéri pályáján kiemelte: történelmi esemény volt, hiszen először ülésezett a MOB elnöksége Nyíregyházán. A hasznos, a programokról is szóló egyeztetések mellett igyekeztek bemutatni a vendégeknek a várost, s mint mondta, nagyon elismerő szavakkal beszéltek rólunk. – Mindenre azt mondták, hogy elképesztő és nem is hitték volna! Az Atlétikai Centrum sincs még átadva hivatalosan – a műszaki átadás megtörtént, az eszközbeszerzés van folyamatban –, így a nyíregyháziak is később ismerhetik meg ezt az országban egyedülálló létesítményt, a korábban lerongyolódott NYVSC pálya helyén.

Újabb rekortán futópálya a városlakóknak

A polgármester hozzátette, ennél a beruházásnál is gondoltak a városlakókra, hiszen készült egy 550 méteres rekortán futópálya a szabadidősportnak – a sokadik a városban. Így ezt is használhatják majd nemsokára a mozogni vágyók.

Kapcsolódó galéria

MOB ülés Nyíregyházán