Új járványügyi szabályok – Kötelező maszkhasználat, 10 napos karantén
Fotó: Illusztráció

A szórakozóhelyek 11-ig lehetnek nyitva, rövidül a karantén időtartama és szigorúbban ellenőrzik a maszk viselését a közösségi közlekedésben – többek között ilyen járványügyi intézkedések léptek életbe hétfőtől. Szeptember 21-től az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is kötelező a maszkviselés.

Szeptember 21-én hétfőn ismét új szabályok léptek életbe Magyarországon a koronavírus kapcsán. A hétvégén megdőlt a beazonosított fertőzöttek napi száma, vasárnap újabb 1070 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, hétfőn ez a szám 876 volt, így szeptember 21-én  18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ahogy az új fertőzések adatai is mutatják, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Jelenleg néhány könnyen betartható, de annál fontosabb szabályra kell figyelni. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kötelező maszkhasználat

A hétfői naptól kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak a mai naptól 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

10 napos karantén

Az új szabályok bevezetése előtt és a régiek módosítása során mindig figyelembe veszik az első hullám hazai és nemzetközi tapasztalatait – ezt Müller Cecília, országos tisztifőorvos mondta az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Így például a korábbi 14 nap helyett rövidebb lesz a kötelező karantén időtartama.

„Számos ország arra a következtetésre jutott és már be is vezette, hogy a 10 napos megfigyelést részesíti előnyben. Úgy véljük a számítások alapján, hogy nagy valószínűséggel tetten érhető ennyi idő alatt, hogy ha lappangási időszakban lenne a megbetegedés, hiszen tudjuk azt, hogy az átlagos lappangási idő 5-6 nap körül van. Európában már több országban 10 napos megfigyelés van jelen, például a szomszédos Ausztriában is, úgy hogy a tapasztalatok alapján döntöttünk emellett.” - mondta Müller Cecília.

Iskolák, idősotthonok, egészségügyi intézmények

Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben, nem csak Nyíregyházán, hanem az országban. Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Eddig 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt. Az Operatív Törzs ezeken felül 186 intézményben döntött a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, amely 177 esetben egy-egy osztályt, 9 esetben pedig a teljes iskolát érintette. Amennyiben az egészségügyi szolgáltatók kapacitása eléri a 80%-os szintet, akkor kötelesek jelezni ezt a Népegészségügyi Központnak, ezután kijelölnek egy újabb intézményt. Jelen pillanatban még nem merítették ki a kapacitást, de szükség esetén pontos szakmai menetrend alapján újabb ellátó intézmények lépnek be a koronavírusos betegek gyógyításába.