Új eszköz segíti a gyógyítómunkát Nyíregyházán

14 évvel ezelőtt állt működésbe az az MR-készülék a Jósa Andás Oktatókórházban, amelyet most újra cserélnek a betegek biztonsága érdekében. A közel másfél évtizeden át diagnosztizáló berendezés mára elavulttá vált, hiszen rohamosan fejlődik a radiológia. Mindezeken túl fenntartási költségei is magasak voltak, így az egészségügyi intézmény pályázott egy modern, csúcstechnológiás gépre. Az „MR-diagnosztika energiahatékonyságának fejlesztése Nyíregyházán” elnevezésű projekt keretein belül nyílt lehetőség arra, hogy az eddigi MR-t újra cseréljék. A másfél teslás, 39 százalékos energiamegtakarítást produkáló, közel 540 millió forint értékű készüléket uniós támogatásból finanszírozták,

 

Gyors és megbízható az új MR

 

Dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktató Kórház főigazgató főorvosa azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az új berendezés lényegesen gyorsabb, megbízhatóbb vizsgálatokat tud végezni. A főigazgató hozzátette, a megyében egyedül itt van MR, így a gép sok beteg gyógyításában vehet részt. Dr. Adorján Gusztáv elmagyarázta, ma már a szakma több területe használja az MR-t, szinte egyik orvosi ág sem tud korszerű diagnózist MR készülék nélkül felállítani. Ezért is örülnek nagyon a beruházásnak a szakemberek.

 

Tesztüzem

 

Az új berendezést jelenleg munkába állítják és tesztelik a szakemberek annak érdekében, hogy hét héten belül már betegeket vizsgálhasson. Addig CT-vel diagnosztizálnak, a sürgős eseteket pedig Debrecenbe irányítják. A próbaüzemet követően azonban ismét teljes kapacitással működik majd a betegség feltárás Nyíregyházán.

 

Új épületek, új gépek

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy jó diagnózis nélkül gyógyítás sem lehet. A városvezető fontosnak ítélte meg azt, hogy modern eszközökkel korszerű épületekben folyhat a gyógyítómunka Nyíregyházán.

Az új MR készülék a központi idegrendszer vizsgálata mellett alkalmas lesz többek között kontrasztanyag nélküli érvizsgálatokra is, de egyéb klinikai esetet is ki tud majd szolgálni.

ME.