Új csodák a Csodavárban

A Down Egyesület 2011-től fogadja korai fejlesztő centrumként a rendellenességgel született, vagy szerzett fogyatékkal élő gyermekeket. A Csodavárban azonban a többségi társadalom gyermekeinek is szerveznek fejlesztő és szórakoztató elfoglaltságokat. Szent István utcai épületük 1806-ban lakóháznak épült, és bár korábban már végeztek rajta állagmegóvó javításokat, a mai kor igényeinek nem felelt meg és az eredményes gyógypedagógiai munkához sem volt alkalmas. 2014-ben 25 millió forintból, 100 százalékban adományokból megvalósult a felújítás.
Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke a Nyíregyházi Televízió Híradójának az átadóünnepségen azt mondta, úgy renoválták az épületet, hogy az a fejlesztő,- és gyógypedagógusaik által végzett feladatoknak a leginkább megfelel. Eddig 300 négyzetméter várta a gyerekeket, most 100 négyzetméterrel bővült a rendelkezésükre álló hasznos terület. Az elnök hozzátette, olyan hőszigetelési technikákat is megvalósítottak a felújítás során, amellyel hatékonyabban és gazdaságosabban tudják működtetni az épületet.

(További képekért kattintson a fotóra!)

A felújítás során megújult az épület külső homlokzata, az udvaron játszóteret alakítottak ki, kicserélték a tetőt és a nyílászárókat. A sikeres fejlesztőmunka érdekében létrehoztak egy belső teret, amely Csodakert néven további lehetőségeket kínál a sérült és a nem sérült gyermekeknek egyaránt. Az intézményt használó szülők és gyermekeik nagyon örülnek a megszépült, modern környezetnek.
Nyíregyházán kiemelt szempont, hogy segítsék a fogyatékkal élőket és helyzetüket elfogadtassák a többségi társadalom tagjaival.
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere örömét fejezte ki, hogy méltó környezetben fejlődhetnek a segítségre szoruló kisgyermekek. A város vezetője elmondta, Nyíregyházán kiemelt szempont az, hogy odafigyeljenek a mássággal élőkre. A város négy magyarországi település között kapta meg két évvel ezelőtt a Hozzáférhető város kitüntető címet fogyatékkal élő országos érdekképviseleti szervezetektől, ami a városban jelen lévő gondoskodásról tanúskodik. A polgármester hozzátette, az utóbbi hónapokban befejeződött óvoda, iskola és közintézmény felújításoknál is kiemelt szempont volt a fogyatékkal élők helyzetének figyelembevétele.
A Csodavárban még nem értek véget a fejlesztések. A belső udvarként funkcionáló Csodakertben olyan élmény- és fejlesztőközpontot szeretnének a szakemberek kialakítani, amely a gyerekek érzékszerveire hatnak és játékos formában fejlesztik azokat.

M.E.

Fotó: Máté János