Tovább folytatódik az ötmilliárd forintos útépítési program Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

19 utca építése rövidesen befejeződik és újabb 20 helyen kezdődhetnek meg hamarosan a munkálatok. A kormány támogatásának köszönhetően 2021 év elején elindult Nyíregyházán egy nagyszabású, ötmilliárd forintos útépítési program. Az önkormányzat a helyiek kérésére, sikeres együttműködés után kezdheti meg az utak építését a különböző lakóutcákban.

 

Még 2020 év végén jelentette be dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, hogy a város kapott ötmilliárd forintot lakóutcák építésére. Ezután felhívást tett közzé az önkormányzat, várták azon utcák képviselőinek a jelentkezését, akik vállalják, hogy az utak építéséhez szükséges területet átadják a fejlődés érdekében. Az érdeklődés óriási volt, nagyjából 90 utca jelezte azt a szándékot, hogy aszfaltozott utat szeretne.

Zárul az első ütem, jön a folytatás

A beruházás első üteme lassan véget ér, ez összesen 19 utcát érintett.

„Ezek az utcák a korábbi előkészítési munkák eredményeként megfelelő állapotban voltak. Sokat tárgyaltunk a lakókkal, megvoltak a területek, kész voltak a kiviteli tervek, magyarán, indulhatott a közbeszerzés. Nyilván ez a teljes projektnek csak egy része, egymilliárd forintot kötött le a város ezzel. Napokon belül elindul egy tervezési munka, ennek eredményeként még további 17 utcának a tervezésére kerül sor. Reményeink szerint tavaszra ez elkészül és akkor ismét indulhat egy közbeszerzési eljárás, amivel az akkorra kijelölt és előkészített utcák fejlesztése tud elindulni” – nyilatkozta Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője.

Közben elindultak közbeszerzési eljárások olyan utcákban, ahol tavaly év végén még nem sikerült minden kérdést tisztázni, ezek a Sátor, a Gömb és a Meggyfa utcák. Ezeken a helyszíneken kisajátítási eljárásokat is le kellett bonyolítani a városnak.

Elengedhetetlen az együttműködés

Egy útépítési munkát számtalan egyeztetés előz meg, az utcák képviselőivel napi kapcsolatban van a városvezetés, így ők minden fejleményről tudnak. Szükség van például minden ott lakó nyilatkozatára, ezzel adják át a területeket az útépítés érdekében, és a műszaki terveknek is el kell készülniük, ez nagymértékben befolyásolhatja az utak építését.

„Ahol a területrendezés nem olyan könnyen valósítható meg, ott nem tudunk bevállalni rövid időn belül egy útépítést. Én azt mondom az ott lakóknak, hogy ne adják fel. Egy olyan utca, ahol nagyon sok magántulajdonú területet érint egy utca építése, az bizony hosszú előkészítő munkát igényelhet. De nem kell feladni, a következő években is reméljük, hogy lesz lehetősége a városnak utakat építeni, de csak akkor fogunk tudni utat építeni, ha a területek rendben vannak” – tette hozzá az osztályvezető.

Megéri a felajánlás

Például a Hatház utcán is azért készülhetett el az aszfaltos út, mert a lakók felajánlották azokat a területeket, amelyekre szükség volt a munka során. Egy ilyen lakóutcában jelentősen megnő az ingatlanok értéke is, miután rendezettek a közműviszonyok is, illetve a különböző időjárási körülmények között, akár egy esős napon is egyszerűbb és biztonságosabban ilyen utakon közlekedni. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, ezeket a tulajdonosok is belátják és az együttműködés érdekében felajánlják a magánterületeket.

Egységes utak

„Mi most lakóutcákról beszélünk, tehát belső utcákról, nem összekötő vagy gyűjtőutakról, ebben az esetben eléggé egységes az a szabvány, amit mi építünk. Erről tájékoztatjuk mindenhol a lakókat is. 4 méter széles aszfaltburkolaton állok, másfél-másfél méteres padka fog rá épülni, tehát gyakorlatilag az útpálya szélessége hét méter lesz. Egy lakóutcában elsődlegesen azokat szolgálja ki az út, akik ott laknak, jellemzően nem mennek be mások, ők fognak egymásra figyelni és úgy is közlekednek majd. Látok itt aszfaltrajzokat is, nyilván figyelnek majd a gyerekre is. A lakók egy kicsit jobban magukénak tudják érezni ezeket az utcákat, hiszen benne voltak a szervezésben, benne voltak a területek átadásában. Egy ilyen utcában – velünk egyeztetve – a későbbiekben tudnak akár fát is ültetni, tehát ki fog alakulni egy normális lakóutca, ami nagyon sok helyen még hiányzik” – hangsúlyozta Pató István.

Folytatódnak a munkálatok

Egyelőre nehéz megállapítani, hogy az összesen 5 milliárd forintos keretösszegből gazdálkodó útépítési programban összesen hány helyen tudnak majd kialakítani ehhez hasonló lakóutcát, az viszont biztos, hogy 2022 év végéig még folytatódnak a munkálatok és az anyagi lehetőségek szerint minél több helyen kezdődhet meg majd az útépítés.