Tóth Laci bácsit ünnepelték 90. születésnapja alkalmából a kulturális központban
A tisztelői által szervezett rendezvényt az ő verseivel fűszerezték

A 90 éves L. Tóth Lászlót köszöntötték szerdán a Váci Mihály Kulturális Központban. A város által Életmű-díjjal is elismert korábbi népművelő, művelődési ház igazgató, rádiós, tévés és konferanszié családjával, barátaival együtt ünnepelt. A tisztelői által szervezett rendezvényt az ő verseivel fűszerezték, melyeket Illyés Ákos színművész tolmácsolt.

Jókívánságaink kifejezéséül és tiszteletünk jeléül nagy szeretettel kívánok Önnek jó egészséget és további hosszú, boldog életet kívánok.

– ezekkel a polgármester által üzent szavakkal köszöntötte dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő L. Tóth Lászlót 90. születésnapja alkalmából. Ám ez nem egy szokványos, a kerek évforduló alkalmából a szépkorút oklevéllel köszöntő aktus volt, hiszen nem az otthonában történt, hanem közönség, azaz a családja és népes baráti, tisztelői köre előtt, egy komplett program keretében.

Életút

A sokak által ma már versmondó Tóth Laci bácsiként ismert ünnepeltet dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója mutatta be.

Az ünnepeltet többször meglátogattam, és nyolc órányi magnófelvétel készült az ő életéből, tehát abból csipegetek most idézeteket. Budapesten született, éppen ma 90 éve, 1929. április 17-én.

Megbecsülik „új” otthonában

L. Tóth László 46 esztendővel ezelőtt, második felesége révén érkezett Nyíregyházára, s lett elismert népművelő, hiszen a városi művelődési házat is igazgatta, de megbecsült tagja volt riporterként és jegyzetíróként a Magyar Rádió Nyíregyházi Körzeti Stúdiójának – munkásságát rengeteg felvétel őrzi a könyvtár archívumában, s gyakran feltűnt az induló, akkor Városi Televízió képernyőjén, mint például egy-egy lakótelepet bemutató műsor szerkesztője, vezetője.

„Puzzle-ember”

L. Tóth László puzzle vagy mozaik embernek tartja magát. Sokoldalúságára jellemző, hogy rengeteg verset írt, és magas színvonalon elő is adja, mai napig is a magyar- és világirodalom bő termését, s versmondó műhelyet is vezetett – előadóművészi énjét Váci, Radnóti- és Kosztolányi-díjjal is elismerték, honismereti munkáját pedig Bél Mátyás-díjjal, a várostól Életmű-díjat kapott. Többször színpadi szerepekben is láthattuk, de még többet konferansziéként jelentősebb városi és megyei rendezvényeken.

Fontos a hivatástudat

90 év tapasztalatát leszűrve azt üzeni, mindenki olyan munkát válasszon, amiben szeret dolgozni és a hivatása legyen, szolgálatként fogja fel és tegyen meg mindent azért, hogy jó legyen benne.

Ha nem hivatás, lehet abban nagyszerű dolgokat csinálni. De olyat, ami meggyőző, ami úgy sugárzik át, hogy azt én is elhiggyem, és utána én is igaznak valljam, ahhoz, azért kell valami. És ha ezt sikerült életemben néhányszor, akkor én ennek nagyon örülök, ezért hálás vagyok a Jóistennek.

– fogalmazott a Nyíregyházi Televíziónak L. Tóth László, Életmű-díjas népművelő.

Velünk szereti a 90 évét

Tóth Lászlónak sokan köszönték az együttműködést, a közös élményeket, sikereket például egy Szabó Tibor festőművész által róla készített portréval, és kívántak neki további jó egészséget, hosszú éveket. A rendezvény plakátjára került négy sorral így tekint vissza a 9 évtizedre:

Veletek még tudom szeretni így is kilencven évemet, Együtt tudunk rajta nevetni, így eltűrnöm jobban lehet.

Kapcsolódó galéria

L. Tóth László köszöntése