Helló Nyíregyháza! – Április végén ismét felpezsdül Nyíregyháza belvárosa
Április 26-án Helló Nyíregyháza! Idén is közel 10 helyszínen több színpaddal, Ifjúság, Honvédség, Tavasz, Kölyök, Egészség utczákkal, Civil-, és Könyvszigettel, valamint derűvel és jókedvvel üdvözöljük a tavaszt.

Ezen a napon Nyíregyházán minden évben egy széleskörű közösségi összefogás eredményeként valósul meg a „Helló Nyíregyháza!” tavaszköszöntő, turisztikai szezonnyitó rendezvény, amely garantáltan vidámságot és felpezsdülést hoz a nyíregyháziak életébe, s ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes és izgalmas elfoglaltságot.

Színes programkavalkád

Az egész napos program „gerincét” természetesen a hagyományoknak megfelelően a különféle tematikával készülő „utczák” adják majd, melyek felpezsdítik a főteret és környékét. A szökőkút környéke délelőtt az ovisoké, ami délutánra egészségzónává alakul át, lesz sokatmondó „eszem-iszom tér”, a Városalapítók szobránál Kölyök utca, a posta környékére a honvédség települ ki, a Takarékpalota és a Korona Hotel körzete vásári forgataggal csalogat, a Dózsa György utcát a fiatalok lakják be, a Szabadság tér VMKK előtti része pedig a hagyományokhoz híven Civil szigetté alakul át.

Ifjúság utcza

#milegyennyiregyen2.0. Ez a címe annak az Ifjúsági Hétnek, amely a húsvét utáni szerdán kezdődik, s melynek zárásaként a „Helló Nyíregyháza!” programjai között is elsősorban az ifjúság lesz a középpontban. Az Ifjúság utczában, ami a Dózsa György utcán várja majd a fiatalokat, 14 kitelepülő szervezet kínál hasznos időtöltést. A Köz-Pont Ifjúsági Egyesület, a Nemzeti Ifjúsági Tanács mellett sok érdekességgel készül a Human-Net Alapítvány, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, de megtalálható lesz a Periféria Egyesület, a Mustárház, a Drogambulancia, Talentum Alapítvány, az Új Nemzedék Nyíregyházi Közösségi Tér is. A Camelot 2 db play station-nal, a Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület labirintus tájfutással, a Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület lézer fegyver bemutatóval várja a fiatalokat. A Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola, és a Nyíregyházi Egyetem is színes programokkal készül.

Kölyök utcza a Városalapítók szobránál

A Kölyök utczában reggeltől estig ingyenes lesz pl. az óriáscsúszdázás, a gyermekkörhinta és a trambulin. Az ovi-tenisz és a mediball kipróbálásán túl, 8 csapatban 80 kisóvodás 10 órától vetélkedőn is összeméri az ügyességét a szokásos helyszínen, a szökőkút mellett, ahol nem kevesebb mint 300 óvodás alkotja majd a szurkolói tábort.

Civil Sziget – vidám kavalkád a VMKK előtt

A civilek idén is mindenkit megmozgatnak a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren a civil kultúrpiac keretében. Az érdeklődőket ebben az évben rekordlétszámú jelentkező, közel 600 fellépő szórakoztatja majd – a legfiatalabb 4 éves, a rangidős 87 éves lesz… Ének-zenetánc produkciókkal várják a nyíregyháziakat. 40 kiállítóval találkozhatnak, akik az itt felállított standokhoz ellátogatnak, de pl. egészségügyi szűrésen, kézműves foglalkozásokon, kóstolókon, interaktív programokon is részt vehetnek. 

Egészség utcza

Az Első Nyíregyházi Lions Clubnak és a Jósa András Oktatókórháznak köszönhetően nem csak véradás, de különféle szűrővizsgálatok (szemvizsgálat, vércukorszint, koleszterin, vérnyomás mérés, számítógépes talpvizsgálat, ultrahangos arcüreg vizsgálat) is elérhetőek lesznek, a rendezvény újabb színfoltjaként pedig újraélesztési és mentőkutya bemutató is megtekinthető.

Könyvsziget

Akik a megyei könyvtár felé sétálnak, azokat Könyvsziget várja szabadtéri könyvtárral. A gyerekeket kreatív fajátékok és kézműves foglalkozások várják. A legnépszerűbb magazinok friss számait és a legújabb könyveket is olvashatják az érdeklődők a könyvtári olvasóban. De lesz kiállítás, papír színház, kamasz terasz és számos kreatív foglalkozás is.

Pezsgés, látvány, interaktivitás

A Takarékpalota és a Korona Hotel előtti téren vásári forgatag és madárkiállítás vár mindenkit. A Bethlen Gábor utcát a honvédség technikai bemutatója (harcjármű, felderítőjármű, fegyverbemutató) és toborzósátor teszi izgalmas helyszínné.

Nagyszínpadon az USNK és a Kozmix

Annyi biztos, hogy a szervezőknek és a számos közreműködő szervezetnek köszönhetően, aki április 26-án a belvárosban szeretné jól érezni magát, az 10 órától szó szerint lépten-nyomon talál valamilyen látnivalót. A nagyszínpadi programok pedig megkoronázzák a felhőtlen nyüzsgést, szórakozást. Kora délután a Long Dusty Road egy csipetnyi Amerikát hoz a térre modern country rock és blues stílusjegyekkel, 14 órától a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóját láthatjuk a Kossuth téren. Majd színpadra lép a Nyíregyházán igazi márkanévnek számító Polip Band, s mivel a közös mozgás élménye a „Mozdulj Nyíregyháza!” sorozat példája alapján vonzza az itt élőket, egy különleges délutáni program egy másik, széles célközönséghez szól: alakreform torna a népszerű Rubint Rékával. S végül, de nem utolsó sorban Nyíregyházára érkezik az USNK akiket 19 órától a Kozmix élő koncerttel követ.