Törvényszéki hírek – Rendőrnek tettették magukat, s több milliót zsákmányoltak
A Nyíregyházi Törvényszék közleménye.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2019. március 19-én hivatalos megbízás színlelésével elkövetett zsarolás bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre súlyosította a H. I. vádlottal szemben elsőfokon kiszabott 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetést.

A vádlott három társát az elsőfokú bíróság 1, illetve 3 évre próbára bocsátotta, valamint III. rendű vádlottal szemben 200.000 forint pénzbüntetést szabott ki. Az elsőfokú ítélet a három vádlottal szemben jogerőssé vált, I. rendű vádlott vonatkozásában viszont az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és egyik társa 2017. március 23-án becsengetett egy nyíregyházi lakásba, és – magukat rendőrnek kiadva – egy rendőr igazolványnak látszó igazolványt és rendőrségi logóval ellátott iratot mutattak fel. Közölték az ajtót nyitó sértettekkel, hogy házkutatási parancsuk van azzal összefüggésben, hogy a rendőrség egy bűnszervezetet leplez le, akik betörésekből származó ékszereket értékesítettek. Közölték azt – a valótlan tényt –, hogy tudomásuk van arról, hogy a sértettek is vásároltak az aranyból, ezért felszólították őket, a házban található arany ékszerek és készpénz átadására. A sértettek az otthonukban lévő, minimálisan mintegy 13 millió forint értékű aranyat és készpénzt átadták a vádlottaknak, majd aláírták a papírokat a „lefoglalásról”.

Ezt követően a vádlottak távoztak a lakásból, s a megszerzett készpénzt és arany ékszereket elosztották egymás között. I. rendű vádlott a zsákmányt egy budapesti lakásban rejtette el, melyet a vele lévő III. rendű vádlott is látott.

Másnap a rendőrség Budapesten elfogta I. rendű vádlottat. Ezt követően II., III. és IV. rendű vádlott kapcsolatba került egymással azért, hogy az I. rendű vádlott által megszerzett pénzt és ékszert úgy elrejtsék, hogy a rendőrség ne találja meg.

A büntetés súlyosításakor a másodfokú bíróság figyelemmel volt a bűncselekmény súlyára, illetve arra, hogy a sértettek vagyonának csak egy töredéke került elő.

Az ítélet jogerős.