Törőcsik Marit tüntették ki a magyar kultúra napja alkalmából

A szatmárcsekei református templomban ünnepelte a Kölcsey Társaság a magyar kultúra napját. Ebben a szatmári faluban keletkezett 1823. január 22-én a magyarság nemzeti éneke. A civil szervezet ezt minden évben megünnepli.
Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a kultúra napi megemlékezés Szatmárcsekén. Kiss-Rigó László, római katolikus püspök és Bölcskei Gusztáv, református püspök hirdetett igét. Bölcskei Gusztáv a párizsi terrorcselekményre reflektálva azt mondta, ez az európai kultúra, így a magyar kultúra elleni támadás is volt.

Meg vagyok győződve arról, hogy minden élet elpusztítása istenkáromlás, Isten gyalázása, és meg vagyok győződve arról, hogy a szatíra, az irónia, nem feltétlenül istenkáromlás – mondta Bölcskei Gusztáv, református püspök.

MELOCCO KÉSZÍTETTE AZ EMLÉKPLAKETTET

A Kölcsey Társaság 1995. óta minden évben emlékplakettet ad át olyan személyiségeknek, akik életművükkel és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Idén Törőcsik Mari kapta ezt a díjat. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni az elismerést. Telefonon köszönte meg a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet. Törőcsik Mari életművét a Kölcsey Társaság elnöke méltatta.

KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉGEK IS KOSZORÚZTAK

– Mindig olyan személyiséget keresünk a kitüntetésre, aki rengeteget tett a magyar kultúráért a határokon kívül és belül is – mondta dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke. – Törőcsik Mari ilyen személyiség: számos külföldi díjjal rendelkezik és a magyar filmművészetet, színházművészetet az egész világban igyekezett megismertetni, elismertetni.

A szatmárcsekei ünnepség résztvevői megkoszorúzták a Himnusz írójának, Kölcsey Ferencnek a sírját. Itt politikusok, közéleti személyiségek, civil szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket.

Z. Pintye Zsolt