Tömegek fogadták Szent László ereklyéjét

Egy különleges, páncélozott szállítójárművel érkezett meg Árpád-házi Szent László király ereklyéje Nyíregyházára péntek délután. A teherautó a Kossuth térre hajtott, majd biztonsági emberek, valamint szakértők segítségével kiszedték az autóból felbecsülhetetlen értékű egyházi kincset. Közben rengeteg hívő és bámészkodó gyűlt össze a római katolikus székesegyház előtt, ők kíváncsian nézték végig a történéseket. A koponyaereklyjét főpapok és papokból álló küldöttség fogadta. Az ő kíséretükben jutott be a templomba az ereklye. Püspöki köszöntő hangzott el, majd egyénileg is tisztelegni lehetett a szent király földi maradványai előtt.

– Nagyon szeretem Szent László királyt. Berekfürdőre járok lelkigyakorlatra, és ott az oltárképen ő van. Nagyon boldog vagyok, hogy el tudtam jönni erre a gyönyörű ünnepségre. Nagyon vártam ezt az alkalmat. Mikor meghallottam, repesett a szívem a boldogságtól – mondta Újvári Sándorné.



Szent László oltalmában

 

További képekért kattintson a fotóra!

Az ereklye tiszteletére szentmisét is tartott dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke. Az eseményen mellette részt vett többek között Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Bosák Nándor nyugalmazott megyéspüspök és dr. Seregély István nyugalmazott érsek, valamint Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is. Palánki Ferenc elmondta, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapítása óta Szent László oltalma alatt áll. Emellett az ereklye azért is fontos, mert 1092-ben a szent király a megye névadó településen, Szabolcs községben tartott egyházi zsinatot.

– Amikor 1993-ban Szent II. János Pál megalapította az egyházmegyét, Szent Lászlót jelölte ki védőszentnek. Talán éppen azért, mert ezen a vidéken, a mi egyházmegyénk területén oly sok minden dolog történt Szent László életében. Gondolok itt szabolcsi zsinatra, amely nem pusztán csak zsinat volt, tehát egyházi gyűlés, hanem egyfajta országgyűlés is. Törvényeket hoztak nemcsak az egyház életére, a papok életére, a szentségi életre, az ünnepekre vonatkozóan, hanem a hívekre, világra vonatkozóan is – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök.

A szentmise után előadást lehetett meghallgatni az ereklyéről a társszékesegyházban, majd a szent király tiszteletére imaórát tartottak.

Z. Pintye Zsolt
Fotó: Szarka Lajos