Több tucatszor riasztották a tűzoltókat az elmúlt 24 órában

Tegnap 48 esetben riasztották a tűzoltókat az országban kialakult hóhelyzet miatt, mondta el az M1 aktuális csatorna Ma Reggel című műsorában Mukics Dániel, a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Hét esetben a rájuk nehezedő hó súlya miatt kidőlt fák okoztak fennakadást. Huszonnyolc alkalommal árokba csúszott járművek műszaki mentése érdekében riasztották a tűzoltókat, 13-szor pedig az úttesten elakadt, vagy keresztbefordult gépkocsikhoz kellett kivonulniuk, részletezte a sajtós.

A mentési munkálatokban mintegy 300 tűzoltó vett részt, ami nem tekinthető magas számnak a szóvivő szerint. Köszönetet mondott az autósoknak, hogy komolyan vették a figyelmeztetéseket. Ma éjfél óta 11 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Javarészt kidőlt fák és árokba csúszott járművek miatt. A Zala megyei Bak településen egy teherautó kidöntött egy villanyoszlopot, áramszünetet okozva. A szolgáltatók már dolgoznak az üzemzavar elhárításán. Reggel óta Bács-Kiskun megyében is szünetel az áramellátás. Balotaszálláson kiesett 762, Harkakötönyben 132, Ruzsán pedig 650 fogyasztót érint az áramkimaradás, amit a vezetékekre eső leszakadt faágak okoztak. Járhatatlan út vagy település jelenleg nincs az ország területén.

Havazás közben is tisztítják az utakat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb jelentése szerint az ország nagy részén csökkent a havazás intenzitása, a reggeli órákban azonban még 400 munkagép végzett hóeltakarítási és síkosságmentesítő munkákat.

Nincs járhatatlan út az országban

Magyarország útjain megoldott a közlekedés, három településen, csaknem ezer fogyasztási helyen azonban szünetel az áramszolgáltatás.

– közölte az MTI-vel szerda reggel a katasztrófavédelem sajtóügyeletese.

Riasztás a nyugati határ mentén hófúvás miatt

A hegyekben már fél méteresnél is vastagabb a hótakaró, de egyes városokban is 10-12 centiméteres: Vas megyében ráadásul erős északi szelet is ígérnek mára.

– az M1 tudósítója Szombathelyről jelentkezett.

Árokban borult egy busz Vas megyében, feltehetően a csúszós út miatt. A 14 bent rekedt utast a tűzoltók szabadították ki a járműből és egy másik busz szállította őket tovább.

Továbbra is a fél országban figyelmeztetnek havazásra

Figyelmeztetést adtak ki nyugatra hófúvás, a fél országra pedig havazás miatt: az északkeleti szél megélénkül, de nyugaton, majd estefelé északkeleten is megerősödik.


Forrás: hirado.hu