Több százan verbunkoztak a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Szarka Lajos

Az országban öt helyszínen, köztük Nyíregyházán is megrendezték a Magyar Verbunk Napját. Az egykor népszerű tánccal a szabolcsi megyeszékhelyen autentikus környezetben, a Sóstó Múzeumfaluban ismerkedhettek meg a látogatók. Szombat délelőtt profi táncosok tanították a bátrabbakat, délután pedig gálaműsorban mutatták be a szatmári, nyírségi és Felső-Tisza vidéki verbunkokat.

10 tánccsoport, több mint 150 táncos és két zenekar ünnepelte Nyíregyházán a Verbunk Napját. A szervezők autentikus környezetben a sóstói skanzen Túristvándi csűrjében mutatták be a gazdag hagyományokkal rendelkező táncot. Főként a Szatmári, a Nyírségi és Felső-Tisza vidéki verbunkok kerültek terítékre. Ezt a táncot egykor verbuválások idején járták és az volt a cél, hogy a magyar parasztlegényeket katonai szolgálatra toborozzák. Tempója váltakozva lassú és gyors, figurái magyarosan virtusosak. Nyíregyházán a legfiatalabb táncos 6, a legidősebb pedig közel 70 éves volt, ők gálaműsort is bemutattak. A verbunk annyira kötődik a Kárpát-medencéhez, hogy még az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, így nem csoda, hogy egy egész napot szentelnek neki Magyarországon.  

- Maga a verbunk, mint tánc, nemcsak nálunk ismert Magyarországon, a magyar nyelvterületen a Kárpát-medencében, hanem mint tánctípus bekerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe. Tehát ez egy Magyarországon nagyon ismert tánc, de világszerte és nemzetközileg is elismertté vált – fogalmazott Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke.

Részletek a Nyíregyházi Televízió hétfői adásában!

Kapcsolódó galéria

Verbunk Napja a múzeumfaluban 2022