Több százan tisztelegtek ma Nyíregyházán az aradi vértanúk emléke előtt

Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze péntek délelőtt, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt. 

Nyíregyháza Önkormányzata, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a Városvédő Egyesület szervezte az Aradi Vértanúk előtt tisztelgő szertartást. Ünnepélyes zászlóbehozatallal kezdődött a nap, majd az emlékezés virágait helyezték el a Kossuth Gimnázium diákjai a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola ifjaival az úrasztalán.

A város alpolgármestere beszélt nemcsak a jeles évfordulóról, de a nyíregyházi hagyományokról is, melyet sok évvel ezelőtt a Városvédő Egyesület helytörténészei kutattak fel.

Vasárnap lesz 170 éve, hogy Aradon a hajnali óráktól kezdve megkezdték a 13 honvédtábornoknak a kivégzését. Itt Nyíregyházán, mint az ország más területén a '48-49-es forradalom és szabadságharc bukása után nem volt szabad emlékezni. Mindenki csak otthon tette ezt, és csak a kiegyezés után nyílt arra lehetőség, hogy azokra a hősökre, halottakra emlékezzenek itt az evangélikus templomban, mivel ez Nyíregyháza legnagyobb temploma, több száz fő befogadására képes. Innen indul el egyébként a 48-as zászlóalj a háborúba, és ide is érkezik vissza a szabadságharc bukása után.

– mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az evangélikus temlomban megjelent valamennyi történelmi egyház nyíregyházi képviselője, és megáldották a hősök emlékét, majd ökumenikus szolgálat következett.

Adj Uram a 13 vértanúnak boldog nyugalmat és készíts nekik örök emléket!

– szólt az ima Dr. Kovács László Attila , a nyíregyházi evangélikus hitközség igazgató lelkésze után. Az egyházi szolgálatban  megfoigalmazódott az Aradi Golgota víziója is.

A Luther Máron Kollégáium diákjai zenés műsorral tisztelegtek a 13 tábornok emléke előtt.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a múlt megidézése mellett párhuzamot vont napjaink szellemiségével, a bátorság, becsület és hazaszeretet ügyében, mely mindig példaként áll az utókor előtt.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte:

Ezen a napon azokra a vértanú halált halt honfitársainkra emlékezünk mélységes tisztelettel, azokra a magyar honvédtisztekre és tábornokokra emlékezik a magyarság határon innen és túl, akik az 1848-49-es dicső, katonai értelemben végül mégis vesztes forradalom és szabadságharc vereségét követően a zsarnokság áldozatai lettek. Aradi fogságukból soha nem szabadulhattak egy eszme, egy megtestesült szabadságvágy oltárán végezték ki valamennyiüket. 

A gyásznapon a polgármester a béke és biztonság kapcsán elmondta, hogy a közeli napokban költözött a nyíregyházi laktanyába a Magyar Honvédség II. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezrede, akik az önkéntes tartalékosokkal vigyázzák e nagy hírű katonaváros mai lakosait.

Délután a Damjanich-szobornál folytatódott az emlékezés, ahol megkoszorúzták a hős tábornok szobrát. '48-as dalokat énekelt a Honvéd Népdalkör, és Dr. Rákóczi Ildikó emlékezett az áldozatokra.