Több mint 3000 méhész jelzett az elmúlt hetekben méhpusztulást, az okok még ismeretlenek

Hazánkban közel 25 ezer méhész van, közülük több mint háromezren jeleztek méhpusztulást az elmúlt hetekben.


Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tájékoztatása szerint a méhészek a napraforgó virágzásának megindulásával egy időben észlelték, a rovarok egy része eltűnt a kaptárakból.

Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke elmondta:

A napraforgó szinte minden évben, valamennyire gyéríti a méheket. De most a kár jelentős, mert az érintett családoknál a méhek 30-40 százaléka eltűnt a kaptárakból. Nem azt tapasztaltuk, hogy a kaptár előtt ott vannak a tetemek, hanem valahol, kint elvesztek és nem tértek vissza a kaptárakba. A korai napraforgó-táblák ezért igazából se nektárt, semmit nem adtak – hanem a család összeomlása volt tapasztalható. Valamennyire azért kezd realizálódni a helyzet most már a későbbi napraforgókon és azokban a kaptárokban, ahol megfelelő mennyiségű fiasítás volt. De azoknál a családoknál, amelyeknél kevesebb fiasítás volt, vagy egy kicsit gyengébbek voltak a méhek, azoknál ugyanúgy fennáll ez a helyzet továbbra is – és így ezeknél az állományoknál kérdéses a beterelés vagy akár a jövő évi tavasz, hogy mi lesz velük.

Az Agrárminisztérium, a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is vizsgálódik, a méhészetek azonban már most számolnak a jövő évi terméskieséssel.

Hok József hozzátette:

A méhészek több mint 10-15 százalékát érinti a méhelhullás. A méhekből és a környező növénykultúrákból is mintákat vettek és ezeknek a laboratóriumi vizsgálata folyamatban van, ami azért szükséges, hogy megtalálják esetleg azokat a szereket vagy azt, ami okozta ezt a problémát.

A vizsgálódó hatóságok, szervezetek és a méhészek közös célja a napraforgó virágzásának kezdete óta tartó, országos szinten jelentkező méhelhullás megismétlődésének megakadályozása. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egy elektronikus postaládát is létrehozott, kérik, ott is jelezzék, ha a méhészek méhelhullást tapasztalnak.

 

Dér Vivien

Fotó: Internet