Több hasznosítható javaslatot is megfogalmaztak a fiatalok
A kultúra, a szórakozás, az underground és a diákönkormányzat kérdése foglalkoztatta leginkább a fiatalokat az első Városi Diákparlament ülésén. Nyolc témakörben gyűjtötték össze javaslataikat, amelyeket a városvezetőknek is átadtak. Dr. Ulrich Attila alpolgármester úgy véli, sok közülük akár már rövid távon megvalósítható.

A középiskolák delegáltjai nyolc szekcióban tárgyaltak az őket érintő kérdésekről a kedden tartott első Városi Diákparlament alkalmával. A csoportmunkák során a pályaválasztás, a közösségi terek, a kultúra és szórakozás, az önkéntesség, a sport, a tanárok és segítők, valamint az underground témájában vitatták meg ötleteiket. Bán Dáriusz diákalpolgármester szerint a fiatalok a közös gondolkodás során nemcsak felvetették a problémákat, hanem számos megoldási lehetőséget is megfogalmaztak.

Új nemzedék új ötletek

A pályaorientációban szeretnének több segítséget kapni, valamint a személyes képességfejlesztésre is nagyobb hangsúlyt helyeznének a fiatalok. Ezeken kívül az iskolai önkéntességet átláthatóbban megszerveznék, a sportolási és egészségmegőrzési lehetőségeket kibővítenék, a prevenciós programokat modernizálnák. A kulturális élet és a szórakozás különös jelentőséggel bír az életükben. Így szeretnének létrehozni olyan további többcélú közösségi tereket, amelyek helyet adhatnak nemcsak a bulizásnak, hanem az underground művészeteknek, slam poetry fesztiváloknak, helyi zenekarok bemutatkozásának, továbbá számos, a fiatalok körében népszerű extrém sportnak is. A helyek fenntartásában akár ők maguk is részt vállalnának, csakúgy, mint a város ifjúságot is érintő programjainak a szervezésében.

A városvezetés nyitott

A városvezetés nem csalódott a fiatalokban, örül az őszinte véleményüknek. Egy feltörekvő, új generáció ötleteit, életérzését látja benne, ami hozzátehet Nyíregyháza fejlődéséhez. Dr. Ulrich Attila alpolgármester úgy véli, a javaslatok között vannak akár azonnal, rövid távon megvalósítható ötletek is, sokban pedig keresik majd a közös pontot és a megoldási lehetőségeket.

Diákönkormányzat felállítása

Mind a városvezetés, mind a fiatalok úgy látják, a diákparlamentnek folytatása várható. Abban mindkét fél egyetért, hogy az ötletek megvitatására azonban nem elég évente egy napot szentelni. Ezért mihamarabb egy olyan városi diákönkormányzat felállítását tervezik, amely folyamatosan ajánlásokat fogalmazhat meg és képviselheti az ifjúság érdekeit.

Zadubenszki Norbert