Tisztelgés a Magyar Kultúra Napján

Az ünnepi program nyitányaként a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar közreműködésében csendült fel Kölcsey Ferenc csodálatos fohásza, a Himnusz. A dallam születését, amely valamennyi nemzeti ünnepünkön, ballagáson, sporteseményen felhangzik 1989 óta minden esztendő január 22-én ünnepli a magyarság. A kézirat tanúsága szerint ugyanis 1823-ban Szatmárcsekén ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a magyar nemzet nagy művét. A Himnuszt követően Vass Albert Előhang cím versét Illés Nikoletta, a Vasvári Pál Gimnázium diákja adta elő.

 

Kultúra, mint nemzeti identitás

 

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki hangsúlyozta a kultúra egyet jelent nemzeti identitásunkkal, ezért megőrzése, ápolása kötelező.

További képekért kattintson a fotókra!

Az ünnepségen „Nyíregyháza Város Kultúrájáért” Krúdy Gyula-díjjal tüntették ki Bíró József kétszeres aranysarkantyús, Nívó-díjas táncpedagógust.

– Természetesen nagyon boldog vagyok és örülök ennek a díjnak. Másodsorban nyilván ez egy felelősséggel jár, itt nem lehet azt mondani, hogy ha abba akarom hagyni akkor egyszer csak abbahagyom. Itt tovább kell menni, hiszen bíznak bennem és legalábbis úgy gondolom, hogy nem érdemtelenül – mondta Bíró József.

Az ünnepi megemlékezés záróakkordjaként a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar előadásában Liszt Ferenc két szimfonikus költeményét hallgathatták meg a jelenlévők. Az esemény kísérőrendezvényeként kiállítás nyílt a Városi Galériában Fekete Nóra textilművész, Gabulya Márta kerámiatervező művész és Homoródi Éva festőművész alkotásaiból. Móricz 35 címmel pedig ugyanott színháztörténeti fotókiállítás látható egészen február 22-ig.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)