Tisztelet és alázat…
E két főnév uralta azt az emlékműsort április 26-án Nyíregyházán, amelyet a színészlegendának, Szeleczky Zitának szenteltek.

Mély tisztelettel adóztak a második Déryné emléke előtt mind a közreműködők, mind a program ötletgazdája, vitéz Jávor Zoltán nyugalmazott tanár. A helyi szervezők munkáját nagyban megkönnyítette a művésznő keresztfiának háttérgondoskodása, aki évek óta tudatos terjesztője Szeleczky művészetének, különösen a magyar líra népszerűsítése érdekében végzett missziójának.

Köztudott, hogy a Magyarországról emigrálni kényszerült színésznő bejárta a fél világot irodalmunk legszebb költeményeivel. Több száz verset tudott emlékezetből. Ennek az arzenálnak a legszebb gyöngyszemeit hallhatta a közönség Nyíregyháza vendégházában a fent említett műsorban. A tanár úr a legnagyobb alázattal mesélt rokonáról, szerényen elhallgatva saját érdemeit abban a küldetéssorozatban, melyet maga végez a Szeleczky-életmű megismertetésével. Az általa biztosított és összeállított hanganyaghoz a nyíregyházi Szabó József gyűjteménye nyújtott vizuálisan is élvezhető kiállítást, a színésznő rajongójaként ismert fiatalember ugyanis számtalan fényképet, korabeli folyóiratot, bakelitlemezeket és CD-ket bocsátott a Bencs Villa rendelkezésére az emlékest idejére. Volt is csodálója a szépséges filmsztárnak!

A helyi Móricz Zsigmond Színház társulatának kiemelkedően ismert tagja, Széles Zita művésznő is megtisztelte jelenlétével az irodalmi műsort, sőt! Kihasználva a keresztnevek véletlen egybeesését, egy estére az egykori Zitává lett a színpadon: szövegek, interjúk előadásával színesítette az emlékezést.

Mivel a kitűnő irodalmi ízléssel összeállított versfüzérek (Sajó Sándor, Reményik Sándor, Wass Albert, Mécs László művei) olykor férfihangon előadott előszót kívántak meg, Szaplonczay Máté és Nagy Dávid diákok kölcsönözték hangjukat a magyarság kiváló költőinek.

Egyetlen vendég sem távozott megilletődés nélkül arról a műsorról, melyben egy csillag százféleképpen ragyogó hangját, arcát idézték a jelenbe a példaként állítható múltból.

Orémusz Maja
rendezvényszervező