Tilos korcsolyázni a Bujtoson!

Korcsolyázni csalogat a befagyott Bujtosi-tó. Nem csoda, hiszen a téli sportok közül az egyik legörömtelibb mozgásforma gyakorlásának lehetőségét kínálja. A tavon kialakult jég vastagsága azonban még csak épphogy elérte a 7-8 centimétert. A biztonságos használathoz azonban legalább 10-12 centiméteres jég szükséges.

 

Többen veszélyesebb

 

Most rámenni a Bujtosi-tóra azért veszélyes, mert az nem egyenletesen fagyott be. A jég vastagságát ugyanis nem csak az időjárás határozza meg. A part közelében, valamint a felszálló gázok miatt egyes szakaszokon vékonyabb lehet a jégtakaró, ami beszakadva könnyen tragédiához vezethet. Ha a jég vastagsága el is éri a szükséges mértéket, arra is figyelni kell, hogy hányan használják, nagyobb terhelés ugyanis még inkább növeli a beszakadás kockázatát.

 

Biztonságos víztározó

 

A városüzemeltető cég a balesetek elkerülése érdekében a korcsolyázók számára a Bujtosi-tó mellett található záportározót töltötte fel, így azok, akik szeretnének hódolni az egyik legkedveltebb téli sportnak, biztonsággal élvezhetik azt a víztározó jegén. 

– Két-három éve gondolt társaságunk arra, hogy a Bujtos-Városliget területén található víztározót átalakítjuk és télen mintegy korcsolyázó tó, vagy felület fog funkcionálni, ahová a városlakók biztonságosan járhatnak korcsolyázni. Ezen a területen olyan 2 ezer négyzetméteres felület van, illetve itt a vízvastagság olyan kevés, hogy ez gyakorlatilag nagyon gyorsan átfagy, illetve biztonságosan is igénybe vehető, hiszen a legmélyebb pontján is 30 centis a víz, tehát ebbe beleszakadva nem történhet komolyabb baj – hangsúlyozta Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. osztályvezetője.

 

Büntetik a szabálytalankodókat

 

Amíg a jég vastagsága nem éri el a kellő mértéket, addig a NYÍRVV felhívja a városlakók figyelmét, hogy ne menjenek a Bujtosi-tóra. A tiltást figyelmeztető táblák is jelzik. Akik azonban ennek ellenére mégis kockáztatnak, szankciókra számítsanak. A közterület felügyelet munkatársai ugyanis folyamatosan jelen vannak a tó környékén. Először csak figyelmeztetik a szabálytalankodókat, a második alkalommal azonban már pénzbírságra is számítani kell.

Piszár Tünde