Testkamerákat használnak majd a buszokon az ellenőrök és a buszrendészek
Fejlesztés

Összesen 24 hang- és képfelvétel készítésére alkalmas eszköz segíti a buszokon az ellenőrök és a buszrendészek munkáját június közepétől.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ célja a munkatársak és az utasok biztonságérzetének növelése, a konfliktusok számának csökkentése, valamint a megalapozott, minden érintett számára megnyugtató döntés meghozatala érdekében az ellenőrzést érintő utaspanaszok gyors és hatékony kivizsgálása. Ujj Zsuzsanna, az ÉMKK PR vezetője elmondta:

Az ellenőrök és a buszrendészek felszerelésükre rögzítve viselik a kamerát. A képfelvételeket a felszállástól a leszállás pillanatáig rögzítik. A felvételkészítésre – az adatvédelmi előírásoknak megfelelően – az autóbuszokon kihelyezett tájékoztató feliratokkal hívja fel a figyelmet. A készülékekkel elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén találkozhatnak az utasok. A régióban évente 54.000 járatot ellenőriznek a forgalmi ellenőrök. Intézkedésre, pótdíjfizetési kötelezettség megállapítására sajnos csaknem 8.600 esetben, az ellenőrzött járatok 16%-án kerül sor. Ellentét jellemzően akkor alakul ki, amikor az utazási okmányokkal nem rendelkező vagy azt átadni nem kívánó utast személyazonosságának igazolására kérik fel annak érdekében, hogy a pótdíjazási eljárást elvégezhessük.

A társaság bízik abban, hogy az új intézkedés is hozzájárul a konfliktusok számának csökkenéséhez, valamint mind az utasok, mind az ellenőrök számára segítséget jelent majd a vitatott helyzetek tisztázásánál, a felelősség megállapításánál. Az érdeklődők a testkamerákról szóló részletes tájékoztatót és az adatvédelmi szabályzatot a társaság honlapján, valamint az autóbusz-állomásokon, a forgalmi szolgálattevőknél ismerhetik meg.