Területi Innovációs Platform – Együttműködés az egyetemek és a vállalatok között

A Nyíregyházi Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai kezdeményezéshez, kedd délután írták alá a Területi Innovációs Platform alapító dokumentumát. A 2019-ben indított kezdeményezéshez eddig 8 vidéki és 11 budapesti egyetem csatlakozott, de a különböző vállalatokkal együtt már 280 tagja van. A célja, hogy az egyetemek tudásbázisára alapozva segítsék a kutatás-fejlesztést Magyarországon, valamint hogy segítsék az ezzel kapcsolatos információáramlást.

A dokumentumok aláírása után hivatalosan is megalapították a Területi Innovációs Platformot a Nyíregyházi Egyetemen. A TIP egy országos hálózat, amit a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hozott létre nagyobb városokban, főként ott, ahol egyetemek működnek. Az intézmények bázisként funkcionálnak ebben a rendszerben, az innováció területén érdekelt kis-, közepes és nagyvállalatok ennek köszönhetően egy közös platformon tudnak együtt dolgozni.

Előnyök a hallgatóknak is

Az együttműködés a kapcsolatépítés szempontjából is fontos, de a tagok innen értesülnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, hatékonyabb forrásfelhasználásra lesznek képesek és közvetlenül hozzáférnek az oktatási intézmény kutatás-fejlesztési kapacitásaihoz.

„A hallgatók elsősorban ott látják majd ennek előnyét, hogy az a vállalkozói, vállalkozási kör, az a céges háttér, ami jelenleg is rendelkezésre áll itt, az egyetemünkön, az tovább bővülhet. A további bővülésnek pedig mondhatni velejáróra az, hogy újabb gyakorlati lehetőségek nyílnak meg a hallgatóink előtt, és azt gondoljuk, hogy az igazi gyakorlatot a hallgatók mindig abban a környezetben kaphatják, ami a valós életet is tükrözi, tehát elsősorban ezen a területen várjuk a hallgatóink számára az előnyöket” – mondta dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese.

280 TIP-tag

A Nyíregyházi Egyetemnek a LEGO-val egy kiemelkedő és egyedülálló együttműködése van, de további több mint hetven céggel van még kapcsolata az intézménynek. Oktatási és kutatás-fejlesztési szempontból a Nyíregyházi Egyetemnek több erőssége is van, ilyen például az agrárműszaki, a gazdálkodás- és társadalomtudományi, illetve sporttudományi terület. Ezek mind kiemelt szerepet kaphatnak a most létrejött platform keretén belül. A Területi Innovációs Platformok 2019-ben indított kezdeményezéséhez már nyolc vidéki és tizenegy budapesti egyetem csatlakozott, a különböző vállalati szereplőkkel együtt pedig már több mint 280 tagja van, de folyamatosan várják az új szervezeteket és érdeklődőket.

„A Területi Innovációs Platformokhoz csatlakozhatnak jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, akik az innovációban érintettek vagy érintetté válhatnak, utóbbit is szeretnénk ösztönözni. Ilyen módon kkv-k, nagyvállalatok, kamarák, klaszterek, szakmai szervezetek, start up-ok, inkubátorok és akcelerátorok is” – nyilatkozta Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

Közös tudás

A platform szereplői egymás tudását egészítik ki, más-más hozzáadott értéket tudnak beletenni az együttműködésbe. Az egyetemeknél a tudományos tevékenységre és a kutatás-fejlesztésre, a vállalatoknál pedig a piaci ismeretekre és igényekre lehet alapozni a közös sikereket.