Korszerűsítik a Csaló közi nyugdíjasházakat – Nyár végére befejeződnek a munkálatok
Fotó: Szarka Lajos

Hamarosan befejeződik a Csaló közi nyugdíjasház felújítása. Az önkormányzat 247 millió forintos támogatást nyert a lakóépületek és a Continental Aréna energetikai korszerűsítésére. A három Csaló közi épületben kicserélték a homlokzati nyílászárókat, valamint hő- és vízszigetelés is megvalósult. A tervek szerint nyár végére befejeződnek a munkálatok.

Az állványok is jelzik, hogy még folyamatban vannak a munkálatok itt, a Csaló közi nyugdíjasháznál. Az önkormányzati tulajdonú épületekben kicserélték a homlokzati nyílászárókat, több mint ötezer négyzetméteren megtörtént a homlokzat hőszigetelése és a lapos tetők vízszigetelése. A beruházás nemcsak a rezsiköltségek szempontjából hasznos, esztétikailag is jelentős a változás. A fejlesztés eredményeivel pedig az itt lakók is elégedettek.

„Húsz éve múlt januárban, hogy itt lakom és semmilyen felújítás nem volt egyáltalán. Én nagyon meg vagyok elégedve most ezzel a felújítással, a legmesszebbmenőkig, ez olyan brigád, aki itt dolgozik, hogy én megöregedtem, de ilyen dolgozókkal még nem találkoztam” – ezt Csengeri Andrásné, az egyik itt lakó idős hölgy mesélte.

Határidő előtt elkészül

A felújítás március elején indult, a kivitelező tájékoztatása szerint még a szeptemberi határidő előtt, várhatóan nyár végére befejeződnek a munkálatok a Csaló közben. Az önkormányzati épületek korszerűsítése évekkel ezelőtt kezdődött, de jelenleg is több helyszínen dolgoznak a szakemberek.

Folyamatos a munka

„Már túl vagyunk az összes óvoda és az összes bölcsőde felújításán, szociális intézményeket az elmúlt években is újítottunk fel és most itt a nyugdíjasházat, ahol 71 lakás van. Örömmel mondhatom, hogy nyolc helyen folyik most a városunkban ilyen felújítás, kiemelném a Bessenyei téri nagy épületet, ahol 81 egyszobás szociális lakás van, ott is megkezdődött a munka március elején és be fog fejeződni nyár végére. Ez nagyon nagy lépés előre, vannak még teendőink, nem is akarunk leállni, szeretnénk teljes körűvé tenni ezt a felújítási programot. Már nem vagyunk ettől messze” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Napelemrendszer

A Csaló közi épületeket egy 100%-ban támogatott, 247 millió forintos támogatásból korszerűsítik, illetve ez a forrás biztosítja a napelemrendszer építését a Continental Aréna tetején, ami a világítási költségeket minimalizálja majd a sportkomplexumban.