Egy héten belül két ikerpár is született a Nyíregyházi Állatpark kattacsapatában
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú maki csapatában egy héten belül két ikerpár is született. Az anyaállatoknak nem megterhelő a kicsik hordozása és gondozása, mert a kattacsapat nőstény tagjai közösen, dajka dacszövetségben nevelik a csapat legifjabb tagjait.

A háromhetes makikölykök a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat, s már a szemük színe is megváltozott, hiszen míg újszülött korban kék volt, mára szemíriszük élénksárga színűvé vált. A csöppségek öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de már most el-elcsennek egy-egy lédúsabb gyümölcsdarabot a felnőttektől.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője elmondta: „Leginkább mesebeli koboldokra hasonlítanak az apróságok. A katták minden évben igen nagy számban szaporodnak itt, az állatparkban, s mivel alapvetően az ivarzási időszakuk egy időbe esik, a kicsik is szinte egy időben születnek. Az anyaállatok dajka dacszövetségben élnek egymással, ez azt jelenti, hogy nemcsak az anyák gondozzák a csöppségeket, hanem az összes csapattag részt vesz a kicsik nevelésében.”

 

A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. A gyűrűsfarkú makik vagy más néven katták Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban. A Nyíregyházi Állatparkban a három hete született négy aprósággal együtt több kifutóban összesen 40 gyűrűsfarkú maki él.

 

Helmeczy Éva