Télies fordulatot hozhat a jövő hét – Ezúttal a hótakaró is megmaradhat!

A héten kitart a tipikus késő őszi idő. A felhők lesznek túlsúlyban, átmeneti szünet után a hétvégén ismét többfelé előfordulhat majd eső, igaz még nem túl nagy mennyiségben. Pénteken főként északnyugaton, szombaton viszont többfelé feltámad a déli-délkeleti szél, ekkor északnyugaton erős lökések is lehetnek. A hajnalok alapvetően fagymentesek lesznek, napközben pénteken 5-10, hétvégén 6-12 fokot mérhetünk.

Hétfő hajnalban délnyugat felől mediterrán ciklon éri el térségünket, mely akár szerdáig is időjárásunk fő alakítója lehet. Nagy nedvességtartalmú, kezdetben enyhe, majd hétfő délutántól/estétől észak-északkelet felől egyre hidegebb légtömegek érhetik el az országot. Így a kiadós esőt hétfő estétől nyugaton és északon, kedden egyre többfelé havazás válthatja fel, sőt  mivel a talajközeli légrétegekben hamarabb érkezhet a hideg levegő  átmenetileg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki.

Hogy számottevő hóréteg kialakul-e, az még kérdéses, viszont a jelenlegi modellfutások alapján úgy tűnik, hogy az ország nagy részén legalább pár centiméter hullhat. Ezzel együtt jelentős lehűlés is körvonalazódik, a hét közepére több fokkal csökken a hőmérséklet, helyenként napközben is fagyhat.

A hideg és a csapadék mellé hétfőtől sokfelé erős északi-északkeleti szél is társulhat, emiatt jelentősen csökkenhet a hőérzet, érdemes lesz jól felöltözni. Főként nyugaton és északkeleten fokozódhat akár viharossá is a légmozgás, ez pedig hófúvást is eredményezhet.

 

Forrás: idokep.hu