Téli madáretetés: miket, mivel, mikor hol és milyen etetővel?
Téli madáretetés: miket, mivel, mikor hol és milyen etetővel?

A madáretetéssel hozzájárulhatunk sok itt telelő madár túléléséhez, vagy legalábbis megkönnyíthetjük azt, és lakókörnyezetünkbe is színes, nyüzsgő életet varázsolhatunk. Vannak viszont a madáretetésnek is alapszabályai, amiket fontos betartani, különben esetleg több kárt okozunk, mint hasznot! A nyíregyházi Zöld Akciócsoport újabb vendégsorait az a Szigetvári Csaba jegyzi, aki a fotókat is készítette.

Milyen madarakat etethetünk?

A téli madáretetés az emberi lakókörnyezethez nagyban alkalmazkodott fajokat célozza, melyek többsége kisebb testű énekesmadár. A vízimadarak etetése viszont kifejezetten káros, amire Nyíregyházán a Bujtosi-tó mellett külön tábla is felhívja a figyelmet!

Mivel etessünk?

A hidegben éppen az olajban, zsírban és könnyen felvehető szénhidrátokban gazdag tápanyagokra van az átlagosnál nagyobb szükség. A legalapvetőbb téli madáreleség a napraforgómag, kizárólag a nyers (nem sózott, nem pörkölt), és lehetőleg a kisebb szemű. Kiegészíthetjük egyéb magokkal (pl. köles, hajdina, kender, mák), a szemestakarmányt (búza, kukorica) viszont alig hasznosítják. Adhatunk tört diót, mogyorót, és egyéb olajos magvakat is, de kizárólag nyersen, sózatlanul. Fontos téli madártáplálék az állati zsiradék, szintén sózatlan, füstöletlen formában (nyers szalonna, faggyú). Egyes madarak a téli időszakban gyümölcsevők. Számukra rakhatunk ki megvágott almát vagy almacsutkát, de ebben az esetben az is madáretetés, ha húsos bogyótermésű fákat, cserjéket (galagonya, madárberkenye, madárbirs, csipkebogyó) telepítünk. A magokat összegyúrva a megolvasztott zsiradékkal madárkalácsot készíthetünk, ami tartalmas vegyes táplálékot nyújt (a kereskedelemben kapható cinkegolyó ugyanezt nyújtja).

Mivel ne etessünk?

Nagyon fontos, hogy ne adjunk a téli etetés során madaraknak kelt tésztaféléket: kenyeret, maradék karácsonyi süteményt, morzsát – ezek ugyanis megbetegedést okozhatnak. Szintén tilos sózott, fűszeres, füstölt élelmiszert adni a madaraknak. Betegséget, elhullást okozhat bárminemű romlékony élelmiszer is, különösen enyhébb időben.

Mikor etessünk?

Hazai viszonyok között csak téli időszakban! Ősszel vagy tavasszal csak akkor, ha fagyos, havas az időjárás. Téli időszakon kívül az etetés hatása inkább káros: a melegben könnyen terjednek a madarak között a fertőzések, és az alapvetően rovarokat fogyasztó madarak számára sokkal egészségesebb és tartalmasabb táplálék az, amit a természetben kell megkeresni, mint az etető nyújtotta zsírokban és szénhidrátban gazdag „gyorskaja”. Az etetést lehetőleg folyamatosan végezzük. Különösen fontos, hogy a zimankós, fagyos időben mindig találjanak élelmet a madarak a megszokott helyen. Ha több napra elutazunk, kérjük meg a szomszédokat, vagy helyezzünk ki több napig tartó madáreleséget (pl. cinkegolyókat, vagy egy nagyobb darab nyers szalonnát).

Milyen legyen az etető?

A madáretető bármilyen alakú és formájú lehet, a lényeg, hogy könnyen tudják használni a madarak, ne férjenek hozzá a macskák, és ne essen rá az eső. A legjobb etetők egyszerre sokféle és sok madárnak helyet nyújtanak, figyelembe véve, hogy némelyek csak csipegetve, mások függeszkedve is tudnak táplálkozni, továbbá hogy az erősek hajlamosak elüldözni a gyengébbeket. Ha van rá lehetőség, többféle etetőtípust helyezzünk ki.

Hová helyezzük el az etetőt?

Nem csak kertes házban, egy panelépület erkélyén is sikeresen etethetünk. Az etető elhelyezésénél az egyik legfontosabb szempont, hogy a macskák ne tudják elérni. Az etetőlátogatókat másként is védhetjük a légi vagy földi ragadozóktól: lehetőleg legyen a környékén néhány méter sugárban tiszta, belátható terület, hogy a kis énekesmadarak láthassák, nincs-e a közelben rájuk leskelődő macska vagy karvaly. Viszont nem árt, ha kissé távolabb sűrű bokrok, örökzöldek, fák találhatók, ahol nyugodtan elfogyaszthatják az etetőből elcsent magot. Veszélyes viszont, hogyha az etető közelében nagyobb tükröző üvegfelületek vannak. Ezt a madarak rosszul észlelik, könnyen nekirepülnek, és elpusztulhatnak.

Mit adhatunk még a madaraknak?

Nemcsak a madarak etetése fontos ebben az időszakban, hanem az itatásuk is. Az egyre szárazabb, hómentes teleken, amikor a fagyoknak köszönhetően nem könnyű vízhez jutni, a kiszáradás legalább akkora probléma a madarak számára, mint a nyári kánikulában. Az is nagy könnyebbség nekik, ha legalább néhány órán keresztül hozzáférhetnek a vízhez, ezért elegendő, ha egy lapos tálban minden nap langyos (de nem meleg) csapvizet teszünk ki az etető közelébe.