TÉKA tábor: a legszebb magyar táncokat lehet megtanulni Harangodon!

Minden korábbinál színesebb programmal és több fellépővel várja a TÉKA tábor a népi kultúra szerelmeseit. Harangodon 35. alkalommal rendezik meg a néptáncos, kézműves találkozót. Idén 35 táncot lehet megtanulni, a Ekler Dezső által megálmodott tánccsűrben, szerdán pedig a Csík Zenekar koncertjével koronázzák meg a hagyományőrző tábort.  

Román táncokat tanult a harangodi TÉKA tábor tánccsűrjében Pálinkás Kata, hétfő délután. A budapesti lány 8 éve kötelezte el magát a néptánc mellett, jelenleg a Bihari János Táncegyüttes tagja. Azt mondta, nagyon élvezi a nagykállói tábort.

Nagyon jó a közösség, nagyon szeretjük, új táncokat ismerünk meg és nagyon lehet élvezni az egész hangulatát.

– fogalmazott nevetve Pálinkás Kata.

Woodstock magyar módra

Idén már a 35. alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb tematikus táborát Nagykálló-Harangodon. Aki járt már itt, tudja, hogy ez a magyar, népi Woodstock. A résztvevők sátrakban, nomád körülmények között élnek. Napközben kézműveskednek, vagy egyszerűen csak ejtőznek, délutántól pedig táncokat tanulnak.

Idén a 35 éves évforduló alkalmából 35 magyar néptáncot lehet profik közreműködésével elsajátítani.

A kállai kettős szülőföldjén vagyunk. Világszerte ismerik az emberek, tudják, hogy miről van szó és ezen a gyönyörű helyen rendezzük meg 35. alkalommal a TÉKA tábort, ami nagy múltú az országban, és reméljük, hogy a jövője is ilyen nagy, mint a múltja. Nomád körülmények között vagyunk, sátorban élnek a résztvevők, minden időjárási viszontagságnak ki vannak téve, de ezt az együttlétért, a hagyományápolásért vállalják minden évben.

– emelte ki Kerezsi Antal, szervező.

Sztárok is jönnek!

Délutántól egészen másnap hajnalig tart az impozáns csűrben a tánctanulás. A szervezők idén sztárokat is meghívtak a közös mulatságra, a közmédia „Felszállott a páva” vetélkedőjének több résztvevője és győztese is feltűnik az eseményeken, de jönnek a határon túlról, Kalotaszegről is fellépők.

Az önkormányzat büszke arra, hogy több évtizede komoly hagyományőrzés folyik Harangodon.

Nagyon büszkék vagyunk rá. A hagyományápolás nagyon fontos Nagykállóban. A néptánc, az utókornak a népi mesterséggel való megismertetése mindig is fontos volt a városnak és azt gondolom, hogy az elődeink, amit itt megvalósítottak, azokat nekünk ápolni kell. Erről szól a TÉKA tábor, erről szól itt Harangod, erről szólnak a hétköznapok, hogy mindenki jól érzi magát.

– tette hozzá Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere.

Fellép a Csík Zenekar!

Az idei TÉKA tábor csúcspontja július 24-én, szerdán várható. Ekkor a népszerű Csík Zenekar ad koncertet Harangodon, majd a tervek szerint a zenekar tagjai tiszteletüket teszik a tánccsűrben is.