Tavaszköszöntés az E-misszióval

Nyíregyháza külterületén, Istvánbokorban várták a természet szerelmeseit egy kis barkácsolással egybekötött, madárgyűrűző délelőttre. A program nagyszerű kikapcsolódási lehetőség volt a zöldellő környezetben, melyen közel negyvenen vettek részt.

 

A GYEREKEK IS ÉLVEZTÉK A PROGRAMOT

 

Legtöbben családosan érkeztek a bokortanyasi rendezvényre, és a felnőtteknél csak a legkisebbek élvezték jobban a programot. A kisiskolás Kovács Pál Attila nagynénjével érkezett az eseményre, és szinte teljesen egyedül készített odút a madarak számára. Elmondta, hogy nagyon szeret barkácsolni és építeni, ezért látogattak el az alkalomra. Az egyik legfiatalabb résztvevő a 3 éves Szilágyi Szabolcs volt, aki már a kalapácsolásban is kipróbálta magát. Ő szüleivel és 6 éves testvérével, Reginával vett részt a délelőttön, aki főleg a madarak miatt várta a programot.

 

KÖZEL SZÁZ MADÁRRA KERÜLT GYŰRŰ

 

A délelőtt során szakemberek segítségével a madárgyűrűzés rejtelmeivel is megismerkedhettek a résztvevők. A biztonságosan, speciális hálók által befogott madarakon megvizsgálták, hogy került-e rájuk korábban gyűrű, illetve az állapotukat is felmérték. Szárny-, farok-, harmadik szárnyevező hossz, súly és kondíció felmérése is történik ilyenkor, majd a méretre szabott gyűrűk felkerülnek az aprócska madárlábakra. A tavaszköszöntő programon közel száz madarat gyűrűztek meg, volt közöttük szén-, kék-, barátcinege, feketerigó, tengelic és mezei veréb is. Szárnyas barátainkat a szakember kezében meg is simogathatták az érdeklődők, és a bátrabbak el is engedhették őket.

 

KÖZEL ÖTVEN ODÚ KÉSZÜLT EL

 

– Kuviknak való speciális odúból hat darab, kisebb madarak számára pedig negyven készülhet a délelőtt folyamán, ennyihez van alapanyagunk. Ezeket az odúkat a Sóstói-erdőben, illetve a bokortanyákon helyezzük ki a későbbiekben, valószínűleg ez is csoportos program lesz majd – árulta el Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület elnöke. – Fontos, hogy az odúk karban legyenek tartva, a Sóstói-erdőben jelenleg hatvan ilyen van, ezek közül jó néhány már cserére szorul. A bokortanyák felé pedig most kezdünk bővíteni, másabb a madárvilág, kuvik, vörösbegy, barázdabillegető is él a vidéken, sőt búbosbankák is megtalálhatóak itt, számukra is speciális odú készül majd.

Szöveg és fotók: Farkas Fanni