Tavaszi munkák a NYÍRVV-nél

Nyíregyháza belvárosában 300 pad fogadja a pihenni vágyókat. Ezen kívül további 900 pad található a külső városrészekben. Ezeket a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan karbantartják annak érdekében, hogy komfortos körülmények között pihenhessenek a nyíregyháziak és az ide érkező turisták. Még 2015-ben indult el egy minőségi padcsere folyamat, amelynek során a régi sárga ülőbútorokat cserélik ki újabb, esztétikusabb, tartósabb és kisebb költséggel karbantartható padokra. Vannak olyan utcabútorok is a városban, amelyekre egész évben ráülhetnek a megpihenni akarók. Ezeknek más a felületkezelésük, a faanyagot átitatták speciális védőréteggel és olyan technológiával rögzítették, hogy ha bizonyos időközönként felszednék, akkor tönkremennének a rögzítések. Ezeket a padokat a helyszínen tartják karban a NYÍRVV dolgozói. A legtöbb lócát azonban az ősz végén minden évben beszedik a városüzemeltető cég munkatársai és tavasszal újratelepítik azokat.

 

Télen dolgoznak azért, hogy tavasszal jó padokon üljenek a pihenni vágyók

 

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője elmondta, a közterületi bútorzatokat, így a padokat is a téli időjárási körülmények nagyon megviselik, ezért szedik be azokat minden ősszel. A passzív időszakban a munkatársak elvégzik a karbantartási munkákat.

További képekért kattintson a fotóra!

Keczkó János elmagyarázta, télen lehetőségük van arra, hogy lecseréljék a törött, repedt léceket, illetve állagmegőrző festéssel is ellátják a padokat a tél folyamán. Az irodavezető elmondta, a munkatársaik egész télen dolgoznak azon, hogy tavasszal jó állapotban lévő, esztétikus padok kerüljenek ki a közterületekre és ezek használhatóak is legyenek.

 

Padok saját kezűleg

 

A kültéri padok egy részét a NYÍRVV Nonprofit Kft. dolgozói közfoglalkoztatottak bevonásával készítették. Ehhez lehajtották a vasanyagot és összeszerelték azokat a fa alkatrészekkel, majd legyalulták a durva részeket. Ezt követően festették és felületkezelték az anyagokat azért, hogy esztétikusabbak és tartósabbak legyenek. Ezek a saját kezűleg készített ülőalkalmatosságok sokkal kevesebbe kerülnek, mintha azokat megvásárolná a városüzemeltető vállalat egy ezzel foglalkozó cégtől. A tisztaság érdekében közel 2 ezer hulladékgyűjtő szelence sorakozik Nyíregyháza utcáin. Ezeket is rendszeres időközönként felújítják a NYÍRVV munkásai, hiszen az időjárás és sok esetben a rongálók kárt tesznek bennük. Az edényeket a legtöbb esetben a helyszínen javítják, de minden évben körülbelül 300-at kicserélnek a városüzemeltető cég dolgozói.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)